Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 aug 2021

‘Lichaam Tamar (14) uit Marken versleept na dodelijke aanrijding’

Het lichaam van de 14-jarige Tamar uit Marken is versleept naar de berm, nadat ze vorig jaar zomer werd geraakt door een auto. Dat zegt de advocaat van de nabestaanden, Sébas Diekstra, na nieuw onderzoek van een ongevallendeskundige.

Tamar verliet in de nacht van 25 juli 2020 haar huis na een discussie over bedtijd. De politie vond haar lichaam later in de berm van de Zeedijk tussen Marken en Monnickendam. Volgens onderzoek was ze op slag dood.

28-jarige Duitser reed Tamar aan

Onlangs oordeelde het Openbaar Ministerie dat een destijds 28-jarige Duitser verantwoordelijk was voor de aanrijding, maar dat hij niet had kunnen vermoeden dat er sprake was van een ongeval. De man verklaarde namelijk dat hij gewoon was doorgereden omdat hij dacht dat hij in een gat in de weg was geraakt. Hij kreeg wel een boete omdat hij ten tijde van het ongeluk op zijn telefoon keek.

Maar ongevallendeskundige Willem Baan Hofman concludeert nu op basis van de op de weg gevonden sporen dat Tamar na de aanrijding moet zijn verplaatst. Ook forensisch patholoog Frank van de Goot meldt dat hij dit scenario niet kan uitsluiten.

Geen DNA gevonden

„Je kunt duidelijk zien dat het slachtoffer eerst vooruit is geschoven en dat er dan een hoek in zit. Wij analyseren honderden ongevallen en die hoek kan niet zijn gekomen als gevolg van een aanrijding of een ongeval”, aldus Baan Hofman. Het OM liet eerder weten dat het scenario Tamar was versleept wel onderzocht is, maar dat er geen DNA van de inzittenden van de auto op haar was aangetroffen.

Advocaat Diekstra meldt dat de nabestaanden nader onderzoek afwachten, voordat ze de knoop doorhakken over eventuele vervolgstappen. Een mogelijke stap is een artikel 12-procedure, waarbij rechters zich buigen over de beslissing van het OM om de verdachte niet te vervolgen voor het verlaten van de plek van een ongeval.

Advocaat over verdachte in zaak doodgereden Tamar (14): ‘Meer scenario’s’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Lichaam Tamar (14) uit Marken versleept na dodelijke aanrijding’
Sluiten