Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 sep 2020

Advocaat over verdachte in zaak doodgereden Tamar (14): ‘Meer scenario’s’

Het begon erop te lijken dat de ontknoping in zicht is. De politie heeft de eigenaar van ‘s lands beruchtste grijze Mazda in Duitsland gevonden, hier verhoord en weer heengezonden. Volgens zijn advocaat heeft de verdachte de dood van de 14-jarige Tamar uit Marken niet per se veroorzaakt.

De politie Noord-Holland heeft eergisteren gesproken met de eigenaar van de grijze Mazda die meer dan vermoedelijk betrokken is geweest bij het dodelijk ongeval op 25 juli in Zuiderwoude, meldt de politie. De man, een 28-jarige inwoner van Duitsland, is door tussenkomst van een Nederlandse advocaat vrijwillig naar Noord-Holland gekomen. Daar is hij verhoord. Nu mag hij het verdere onderzoek in vrijheid afwachten.

Bestuurder Duitsland

De politie heeft vastgesteld dat de eigenaar van de auto de bestuurder was ten tijde van het ongeval. De man wordt verdacht van het verlaten van de plaats van het ongeval. Dat is een misdrijf op basis van de Wegenverkeerswet. De bestuurder is op het politiebureau aangehouden en na verhoor heengezonden. De man blijft verdachte in deze zaak

Geen voorlopige hechtenis

De beslissing om de man niet langer vast te houden, hangt samen met de aard van de verdenking: het verlaten van een plaats ongeval is geen strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan. Verdachte kan dus niet langer worden vastgehouden.

De nabestaanden zijn op de hoogte gesteld van de verdenking, het verhoor en de voortgang van het onderzoek. Gedurende het lopend onderzoek, doet de politie geen nadere inhoudelijke mededelingen.

‘Mazda is helemaal intact’

De Duitser die de auto bestuurde waarmee eind juli Tamar uit Marken werd overreden, is volgens zijn advocaat niet de veroorzaker van het ongeluk. Zijn grijze Mazda heeft geen schade, zegt de advocaat. „De voorbumper, de koplampen, de autoruit: alles was intact.” Dat meldt RTL Nieuws.

Advocaat Anis Boumanjal staat de bestuurder bij, een kantoorgenoot de bijrijder. „Het zijn vrienden van elkaar en ze waren op vakantie in Nederland”, zegt Boumanjal. “Ze reden over de dijk. Ze hebben gevoeld dat ze ergens overheen waren gereden, maar ze hadden echt geen idee wat. „Weliswaar is DNA aangetroffen van het meisje onder de auto van mijn cliënt, maar dat zegt niets over de toedracht.” Het kan dus zijn dat Tamar al op de weg lag toen het duo passeerde.

Door de omstandigheden op de smalle dijk konden ze niet direct stoppen om de schade op te nemen. „Dat hebben ze even later wel gedaan, op een parkeerplaats. Ze hebben toen uitgebreid de auto bekeken, maar echt helemaal niets gevonden. Alles was intact. Dan denk je misschien: heb ik een dier geraakt, of was er een gat in de weg?”

Tamar

Tamar werd op zaterdag 25 juli dood gevonden langs de Zeedijk in Zuiderwoude. Ze bleek te zijn aangereden, maar de bestuurder is na de dodelijke aanrijding doorgereden. Van hem of haar ontbrak lange tijd elk spoor.

Een aantal dagen na de aanrijding meldde de politie dat ze op zoek waren naar een grijze Mazda. Op camerabeelden is te zien dat de auto in de nacht van vrijdag op zaterdag om 3.09 uur een parkeerplaats aan de Kruisbaakweg in Marken oprijdt, waar ze tot stilstand komen. Rond 5.30 uur stappen twee personen uit de auto en lopen naar de voorkant van de auto. Daarna stappen ze weer in en rijden Marken binnen.

Het stoffelijk overschot van het meisje werd rond 4.00 uur gevonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Advocaat over verdachte in zaak doodgereden Tamar (14): ‘Meer scenario’s’
Sluiten