Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Dag van protest: Terrassen naar buiten en een sekswerkshow in Den Haag

De terrassen gaan vandaag op verschillende plekken in het land open en in Den Haag wordt men getrakteerd op een sekswerkshow. Horeca, sekswerkers en andere ondernemers protesteren tegen de huidige coronamaatregelen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen vertelde vorige week al dat het het nog een „kwestie van een paar dagen was.” Horecaondernemers zijn het zat en vandaag zetten zij uit protest het terras buiten. Dit mag volgens de huidige coronamaatregelen niet, maar de maat lijkt vol.

Terras symbolisch open

Rond 12.00 uur vandaag zetten de ondernemers hun tafels en stoelen uit. Met asbakken en menukaarten op de tafels, maar wel afgezet met lint. Dat geldt tenminste voor sommigen dan. Het terras gaat symbolisch open. Daadwerkelijk een drankje bestellen zal bij veel tenten niet kunnen, omdat de coronaboete van 4000 euro voor veel horecaondernemers een te groot risico is.

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus raadt de protestactie af. „Ga dat nou niet doen. Dan krijg je eerst een boete, en vervolgens wordt je zaak gesloten. Dan ben je helemaal de verkeerde kant op. „Een burger die de coronaregeles overtreedt, kan een boete van 95 euro krijgen. Voor ondernemers staat deze boete dus op 4000 euro of het risico dat de zaak gesloten wordt.

Geen boete van politie

De politie zegt een signaleringsfunctie te hebben en schrijft niet zo snel een boete van 4000 euro uit. „Meldingen komen eerder bij burgers vandaan. Dan wordt er opgetreden”, vertelt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. Het is de taak van de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA) om horecagelegenheden te controleren.

De horeca en terrassen zijn sinds vorig jaar oktober dicht. Dit is de tweede keer geweest dat ondernemers hun deuren moesten sluiten. In maart vorig jaar moest de horeca ook dicht.

Sekswerkers

Ook de sekswerkers laten vandaag van zich horen. Tussen 15.00 uur en 18.00 uur protesteren zij op de Hofplaats in Den Haag. Daar worden voorbijgangers getrakteerd op een peepshow op wielen. De sekswerkers zijn het enige contactberoep die niet aan het werk mogen. Daarnaast ondersteunt de overheid veel sekswerkers niet financieel. De boetes voor sekswerkers zijn vaak nog hoger en kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s of zelfs uithuiszetting.

Dinsdag terrasdag: ook pannenkoekenrestaurants zetten terrassen buiten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dag van protest: Terrassen naar buiten en een sekswerkshow in Den Haag
Sluiten