Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 23 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Horeca Nederland is het zat: ‘Ik geef het nog een paar dagen’

Park vol, is terras open! ‘Op afspraak winkelen, is ook op afspraak lunchen’. Nederlandse ondernemers zijn klaar met de huidige coronamaatregelen. Het lijkt erop dat de deuren van de horeca nog langer gesloten blijven en daarmee is de maat vol.

Op social media delen horecaondernemers en trouwe gasten allerlei berichten over het huidige beleid. De meest recente is: ‘park vol, is terras open’. „Hoe groot is de bijdrage in de R-waarde als we de drukte op pleinen en in parken (zonder protocollen en zonder registratieplicht) eens oppakken en netjes op corona-proof terrassen plaatsen”, luidt de tekst bij het bericht. „De horeca draagt bij aan de oplossing en is níet het probleem.”

Parken vol is terras open

Terrassen per direct open

KHN-voorzitter Robèr Willemsen snapt de berichten op social media. „Dit zijn vaak initiatieven van lokale ondernemers en soms ook KHN-bestuurders.” De tekst ‘Park vol, is terras open’, begrijpt hij volledig. „Het is veilig als de terrassen openen, dat zou per direct moeten gebeuren.” Over de vergelijking met winkeliers is hij iets genuanceerder. „Die branche heeft momenteel ook geen perspectief.”

Volgens Willemsen heeft de horeca nooit een verklaring gehad voor de maatregelen. „Wij hebben veel protocollen ingediend zodat de horeca veilig open kan. Dat is allemaal te lezen in onze routekaart. Met die protocollen zouden we gewoon 2 maart open moeten. De terrassen vandaag nog.”

Drentse horecaman gooide z’n terras open: ‘Ik heb voor 10.000 euro schik gehad!’

Horeca open zonder toestemming

Hij legt uit dat ‘het meten met twee maten’ het probleem is. „We willen graag de onderste steen boven krijgen. Wat is er nu precies allemaal gebeurd de afgelopen maanden? We hebben nooit een gedegen onderbouwing gekregen voor welke maatregel dan ook. En daarom stappen we naar de rechter.”

Verder wil KHN dat er een kort geding komt om zo snel mogelijk open te gaan. „Een ander belangrijk onderwerp is de steun voor starters.” Maar wat als de overheid aan deze geluiden geen gehoor geeft? Willemsen legt de ernst van de zaak uit. „In Italië en Polen gaan horecaondernemers open zonder toestemming van de overheid. Zulke taferelen komen ook dichterbij in Nederland. Daar pleiten wij natuurlijk niet voor, maar het hangt in de lucht.”

„Wij willen geen burgerlijke ongehoorzaamheid, maar ik geef het zelf nog een paar dagen en dan is het klaar. Dat geldt voor de horeca en de retail. Er heerst veel boosheid en frustratie.” De KHN-voorzitter haalt de buitenpret van de afgelopen twee weken aan. „Ze zitten op de terrassen of bankjes rondom de horecagelegenheden met hun eigen meegebrachte fles wijn. Leg dat maar eens uit.”

Ook Johan de Vos, vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Breda is er klaar mee. Hij vertelde tegen Misset Horeca  dat als Nederland op afspraak mag winkelen, „er ook op afspraak geluncht kan worden.”

Winkeliers door heel het land willen hoe dan ook open: ‘We hebben geen keus’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Horeca Nederland is het zat: ‘Ik geef het nog een paar dagen’
Sluiten