Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 12 feb 2021
Leestijd: 7 minuten

Dit is het belangrijkste nieuws van vrijdag 12 februari

Dit is het belangrijkste nieuws van vrijdag 12 februari. Lees je dit, dan ben je weer helemaal op de hoogte van het nieuws van vandaag.

Dit bericht is tot 18.00 uur aangevuld.

Nog eens 18 jaar cel geëist tegen Joran van der Sloot

Aanklagers eisen achttien jaar en vier maanden cel wegens drugssmokkel tegen de in Peru wegens moord vastzittende Nederlander Joran van der Sloot. Peruaanse media melden dat hij wordt gezien als de coördinator van drugssmokkel naar de gevangenis waar hij zijn celstraf uitzit in het zuidoosten van Peru.

Van der Sloot zou samen met zijn vriendin Eva Pacohuanaco en medeplichtigen bijna 300 gram cocaïne en 140 gram marihuana de gevangenis in Juliaca hebben willen binnensmokkelen. Pacohuanaco bracht in augustus de gevangenen levensmiddelen inclusief negentien rode bieten. De drugs bleken bij controle in die groenten te zitten. Pacohuanaco zegt dit niet te hebben geweten, maar de aanklagers eisen tegen haar ook achttien jaar wegens drugssmokkel.

NS schroeft aantal treinen op

De NS laat dit weekend weer meer treinen rijden dan de afgelopen dagen. Het strenge winterweer blijft de dienstregeling beïnvloeden, maar op alle trajecten rijden minimaal twee treinen per uur, soms vier keer per uur. Het gaat om zowel Sprinters als intercity’s, meldt de NS. Omdat er minder treinen rijden dan normaal, kan het wel drukker zijn in de trein.

De NS blijft mensen oproepen om vanwege de coronaregels alleen te reizen als het noodzakelijk is, zodat het niet te druk wordt in de trein. Eerder meldde reizigersvereniging Rover dat volle bussen en treinen door het winterweer onveilig voelen, vanwege het coronavirus.

Bijna 4400 nieuwe coronagevallen

Tussen gisterochtend en vanmorgen zijn 4385 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de cijfers van donderdag en van vorige week. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 24.000 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 3444 per etmaal, maar dat cijfer is ernstig vertekend door de sluiting van de teststraten op zondag. Vanwege het winterweer konden tienduizenden mensen zich die dag niet laten testen. Voor de sluiting van de teststraten kwamen er ook 4000 tot 4500 besmettingen per etmaal aan het licht.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1904 mensen vanwege COVID-19. Dat is het laagste aantal sinds 14 december. Ten opzichte van gisteren is het aantal opgenomen patiënten met 48 gedaald. Op de intensive cares is minder verandering te zien. Het aantal patiënten daar daalde afgelopen etmaal van 537 naar 534.

Eindexamens gaan door

Minister Arie Slob van Onderwijs maakt 37 miljoen euro vrij voor extra begeleiding van eindexamenscholieren. Dat laat het ministerie vandaag weten. De centrale examens gaan dit jaar door. Wel mogen leerlingen onder meer voor één extra vak een onvoldoende halen, mits het geen kernvak zoals Nederlands, Engels of wiskunde is. Het cijfer verschijnt wel op de cijferlijst, maar telt niet mee. Daarnaast krijgen leerlingen de kans om hun examens te spreiden en ook de mogelijkheid tot een extra herkansing. „We nemen drie maatregelen om alle leerlingen de kans te geven dit jaar succesvol af te ronden”, zei Slob.

#lievehugo trending op Instagram

Al bijna een jaar leven jongeren met de handrem erop en dat gaat niemand in de koude kleren zitten. De een mist de ‘illegale dingen’ als „lam zuipen op feestjes”, de ander raakt gestrest van alleen maar op haar iPad zitten, voor school. Ook willen veel jongeren hulp zoeken, maarde wachtlijsten houdt ze tegen. Op social media doen ze hun verhaal, met de hashtag ‘lievehugo’.

Teveel schaatsers: wegen rondom Wijdemeren dicht

Schaatsen in Wijdemeren kan niet meer. De gemeente heeft de wegen naar Kortenhoef, Ankeveen en Loosdrecht afgesloten. Het is volgens de gemeente te druk op de weg naar de populaire plassen in deze plaatsen. Ook zijn er al veel schaatsers. Alleen voor aanwonenden zijn de wegen open, meldt de gemeente.

Tot in elk geval vijf uur vanmiddag zijn de wegen afgesloten. Ook het nabijgelegen Stichtse Vecht heeft besloten tot afsluitingen, vanwege de te grote toestroom van schaatsliefhebbers voor onder meer de Maarsseveense Plassen.

Geld drugs en merkkleding gevonden bij politieinvallen

De politie heeft bij invallen in Roermond, Brunssum en Kerkrade drie mannen aangehouden. Bij de invallen werden grote hoeveelheden drugs, geld en merkkleding gevonden. Daarnaast werden twee auto’s en een vuurwapen in beslag genomen. Ook vond de politie twee wietplantages en een ruimte die is ingericht om harddrugs te verwerken.

Donderdagochtend vond de inval plaats, vandaag maakt de politie de details bekend. Een 32-jarige man uit Roermond en een leeftijdsgenoot uit Brunssum zijn samen met een 26-jarige man uit Kerkrade gearresteerd. Het onderzoek, waarbij ruim 600.000 euro en vijf kilo harddrugs werd gevonden, loopt al langer.

Leerling neergestoken in school Deurne

In een school voor voortgezet speciaal onderwijs in Deurne is vanochtend rond 10.00 uur een steekpartij tussen twee leerlingen geweest. Daarbij raakte een van hen gewond, maakte de school bekend. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. De andere leerling is aangehouden.

Schaatsen wat je schaatsen kunt: na het weekend gaat het dooien

Na een nieuwe nacht met strenge vorst kunnen mensen op steeds meer plekken schaatsen. Velen kijken uit naar het weekend: dan moet het ijs op zijn best zijn. Daarna valt de dooi in. Het kwik stijgt tot boven het vriespunt en er trekt een neerslagzone over het land die eerst voor sneeuw en later voor regen zorgt. De dagen daarna wordt het droger en is het volgens het weerbureau vermoedelijk „vrij rustig” en zachter weer.

Schaatsen uit het vet: boa’s en politie vrezen voor drukte

Ed Sheeran verovert plek in Valentijns top 101 terug

Hitmachine Ed Sheeran heeft de harten van zijn fans weer veroverd. Nadat hij een jaar schitterde van afwezigheid op de eerste plaats, staat hij weer op nummer 1 van de Valentijn Top 1010 van Sky Radio. De hit Perfect zorgt dat hij op deze positie staat. Sheeran scoort vrij goed in de lijst: maar liefst zeven nummers van de zanger staan in de top 101.

In 2018 en 2019 stond de Brit ook al op nummer één met dit nummer. Vorig jaar werd hij van de troon gestoten door landgenoot en collega Adele, die met Make You Feel My Love de toppositie behaalde. Adele staat dit jaar op nummer twee, gevolgd door John Legend met All Of Me.

Brazilië: ‘Nieuwe coronavariant drie keer besmettelijker’

De Braziliaanse variant van het coronavirus is drie keer zo besmettelijk als het oorspronkelijke virus. Dat zegt de Braziliaanse minister van Volksgezondheid, Eduardo Pazuello. Vaccins zijn volgens de eerste onderzoek wel bruikbaar tegen de nieuwe variant.

Welke onderzoeken en vaccins Pazuello heeft bekeken, zei hij niet. Meerdere instellingen hebben laten weten dat er nog onderzoek loopt. De virusvariant die ook in Amerika, Europa en Canada is opgedoken, wordt in verband gebracht met een uitbraak in de stad Manaus. Daar ontstond een tekort aan medische zuurstof. Justitie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar minister Pazuello. Er wordt uitgezocht of sprake was van nalatigheid.

Australië gelast race zonneauto’s af

Dit jaar is er geen wedstrijd voor de snelste zonneauto’s in Australië. Het land gelast de World Solar Challenge af, maakt de organisatie bekend. Niemand zal strijden om de titel ‘snelste auto op zonne-energie’.

De wedstrijd zou beginnen op 22 oktober. Jaarlijks doen er studententeams van over de hele wereld mee aan de race. „We hebben deze moeilijke beslissing moeten nemen vanwege de moeilijkheden rond de sluiting van grenzen en het binnenhalen van zo veel deelnemers”, laten de organisatoren weten.

De auto’s leggen tijdens de wedstrijd zo’n 3000 kilometer af in verschillende etappes. De auto die door studenten uit Delft werd ontwikkeld in 2019, lag dat jaar aan kop. Helaas werden de studenten nipt verslagen door onze zuiderburen. Studenten uit Leuven gingen er met de titel vandoor nadat de Nederlandse auto in vlammen opging. De auto uit Enschede viel al eerder uit.

Nederlanders: ‘Excuses slavernijverleden onnodig’

De meerderheid van de Nederlanders vindt excuses voor ons slavernijverleden niet nodig. De krant Trouw liet onderzoek doen door I&O Research. Uit de resultaten blijkt dat 56 procent van de 1241 deelnemers dat Nederland een ernstige rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de slavernij. Toch vindt 55 procent een excuus niet nodig. Van de ondervraagden vindt 31 procent dat er wel excuses moeten komen.

Bij de StemWijzer heeft 51 procent aangegeven tegen excuses te zijn. Onder de 175.000 mensen die antwoord hebben gegeven op de vraag, vindt 36 procent dat ons land wel excuses aan moet bieden. Rotterdam maakte in januari bekend te overwegen excuses aan te bieden. Uit onderzoek blijkt dat de stad ‘tot over de oren in de slavernij zat’. Ook Amsterdam is het slavernijverleden aan het onderzoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is het belangrijkste nieuws van vrijdag 12 februari
Sluiten