Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 feb 2021

Dit is het belangrijkste nieuws van dinsdag 9 februari

Dit is het belangrijkste nieuws van dinsdag 9 februari. Lees je dit, dan ben je weer helemaal op de hoogte van het nieuws van vandaag.

Dit bericht is tot 19:00 uur bijgewerkt.

Steun verlenging avondklok

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de verlenging van de avondklok, die het kabinet maandag bekendmaakte. Wel vragen verschillende partijen zich af wat er voor nodig is om de maatregel weer af te schaffen.

De avondklok zou woensdag aflopen maar het kabinet besloot hem te verlengen tot 2 maart. Wel is er op 23 februari een ‘weegmoment’ waarop wordt gekeken of de maatregel nog nodig is. Het kabinet volgt met de verlenging het advies van het OMT.

Koning bij RIVM

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven bezocht. Hij dankte iedereen die betrokken is bij het RIVM voor hun „gigantische inzet” onder vaak moeilijke omstandigheden. Dankzij het vaccin is er „licht aan het einde van de tunnel”, aldus de koning, maar de RIVM’ers moeten ervoor zorgen dat obstakels uit de weg worden geruimd.

Sprinters en een paar intercity’s

NS en ProRail werken ook woensdag met een aangepaste dienstregeling vanwege de strenge vorst. NS zet vooral Sprinters in. Op enkele trajecten rijden ook intercity’s.

Vrieskou en vocht zorgen voor ijsafzetting aan bovenleidingen. Zogenoemde opstelterreinen en onderhoudsbedrijven zijn moeilijk bereikbaar door wisselstoringen en daarom kan een deel van de treinen niet worden ingezet voor de dienstregeling.

Ruim half miljoen Nederlanders gevaccineerd

Iets meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben tot nu toe een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Het gaat om 504.736 mensen. Dat zijn er bijna 177.000 meer dan een week eerder, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het vaccinatieprogramma leidt.

Van de gevaccineerden hebben 66.409 mensen ook al de tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zijn tegen het virus.

Britse variant virus verspreidt zich minder snel

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft voorlopig dalen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen week 24.668 meldingen van positieve tests, 14 procent minder dan de week ervoor. Het instituut laat in het midden in hoeverre dat komt door de sluiting van teststraten vanwege het winterweer.

Naar verhouding gaat het steeds vaker om de Britse variant, maar die versie van het virus verspreidt zich wel minder snel dan voorheen. Het zogeheten reproductiegetal van de Britse variant is gedaald van 1,28 naar 1,13. Dat betekent dat honderd mensen met de Britse variant gemiddeld 113 anderen aansteken. Het reproductiegetal van de oude varianten zakte van 0,86 naar 0,80. „De extra maatregelen van de afgelopen maanden hebben hun vruchten afgeworpen”, concludeert het RIVM. Desondanks blijft de avondklok voorlopig gelden, tot en met 2 maart.

Verdachten teststraat Urk in Opsporing Verzocht

De politie deelt vanavond beelden van de brandstichters van de coronateststraat in Urk. Op de beelden in Opsporing Verzocht zijn twee daders te zien, kondigt de politie aan.

De teststraat bij het haventerrein werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken. Tientallen mensen gingen in Urk de straat op uit protest tegen de avondklok, die op die avond voor het eerst gold in de strijd tegen het coronavirus. Ze reden in ongeveer honderd auto’s luid toeterend over het haventerrein. Jongeren uit Urk zetten een geldactie op voor een nieuwe teststraat en haalden snel 10.000 euro binnen.

WHO-team over corona-onderzoek Wuhan: oorsprong onduidelijk

De precieze oorsprong van het coronavirus is na onderzoek van het WHO-team in Wuhan nog niet duidelijk. Volgens de onderzoekers is daar meer onderzoek voor nodig. Dit kan nog jaren duren. Dat werd dinsdag bekend gemaakt op persconferentie in Wuhan. Naast de mogelijkheid dat vleermuizen de bron vormden, kunnen het ook andere dieren zijn geweest of zelfs mensen. De complottheorie dat het virus afkomstig is uit een laboratorium is volgens het team extreem onwaarschijnlijk.

Schaatskoorts en Elfstedentocht 

Het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden blijft bij hun standpunt: Een Elfstedentocht is niet mogelijk in de huidige pandemie. Gister klonken veel geluiden over een mogelijke ‘alternatieve’ Elfstedentocht. Recreatief schaatsen op natuurijs is wel toegestaan.

#Freebritney: Steun voor Britney Spears na docu

Verschillende Hollywoodsterren hebben hun steun uitgesproken aan Britney Spears na het zien van documentaire Framing Britney Spears. The New York Times maakte de docuserie over onstuimige leven van de zangeres. Haar mentale problemen, haar reputatie in de media en bizarre leefsituatie gedomineerd door haar vader, komen aan bod.

Koudste nacht in acht jaar 

De winterse temperaturen in Nederland zorgen dat de nacht van maandag op dinsdag de koudste was sinds 2013. Met een minimumtemperatuur van 15,4 graden in Hupsel, in de Achterhoek, was het voor Nederlandse begrippen extreem koud. Op 16 januari 2013 werd het in Herwijnen in Gelderland -18.

Koud in Nederland? Ooit was het -77 in koudste dorp ter wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is het belangrijkste nieuws van dinsdag 9 februari
Sluiten