Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 mei 2020

Studenten zijn bezorgd over studievertraging

Het coronavirus brengt veel veranderingen en onzekerheden met zich mee. Bijvoorbeeld voor studenten, die niet weten hoe het met studievertraging komt te zitten.

Studenten maken zich zorgen over een eventuele studievertraging die ze oplopen door de huidige coronamaatregelen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ondervroeg 427 studenten, waarvan 53 procent studeert aan een hogeschool en de rest aan een universiteit.

Er zijn daarnaast positieve resultaten in het onderzoek van de LSVb. Studenten zijn positief over de toegankelijkheid van hun docenten en over de vormen van online-onderwijs.

Studenten willen communicatie

Uit de resultaten komen volgens de LSVb drie belangrijke aanbevelingen naar voren: onderwijsinstellingen moeten duidelijk en tijdig communiceren over studievoortgang. Er moet meer maatwerk komen in het afstandsonderwijs én instellingen moeten streven naar zoveel mogelijk één-op-één contact tussen studenten en hun begeleiders.

Studenten geven verder aan het sociaal contact met medestudenten te missen, en het fijn te vinden om hun tijd vrijer in te kunnen delen. Sommigen vinden de onderwijskwaliteit niet altijd vergelijkbaar met fysiek onderwijs.

De LSVb roept op het afstandsonderwijs heel goed te evalueren, zodat er lessen voor de toekomst geleerd kunnen worden. Als fysiek onderwijs weer mogelijk is kunnen de voordelen ervan worden overgenomen, om zo de toegankelijkheid van het hoger onderwijs te vergroten.

Protest tegen examen

Eerder lieten studenten al weten niet altijd even blij te zijn met de nieuwe oplossingen. Studenten in Tilburg zijn een petitie gestart tegen software waarbij online wordt gesurveilleerd. Via de webcam werd er in de gaten gehouden of studenten tijdens tentamens niet spieken. De bedoeling van Tilburg University is daarmee zorgen dat studenten geen vertraging oplopen, viel te lezen in een verklaring. Ook willen ze ervoor zorgen dat ze examenfraude kunnen uitsluiten zodat er niet aan de rechtmatigheid van de toets van worden getwijfeld.

Ook werd er al eerder opgeroepen rekening te houden met studenten. Financieel gezien lopen zij vaak risico. „Veel studenten zijn flexwerker en zitten al twee maanden zonder inkomsten”, zei Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United. „Ze hebben een nulurencontract, werken via uitzendbureaus of zijn schijnzelfstandige. Ze worden ontslagen of gewoon niet meer opgeroepen. Een vangnet ontbreekt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studenten zijn bezorgd over studievertraging
Sluiten