Loren Snel
Loren Snel Nieuws 19 apr 2020 / 08:14 uur

Studenten protesteren tegen webcamexamen

Studenten van Tilburg University vinden dat de software waarmee zij online examen doen hun privacy schaadt. Ze zijn een petitie gestart.

Nu de universiteit gesloten is, maken studenten van Tilburg University hun examens thuis op de computer. De opleiding houdt met een webcam en speciale software in de gaten of niet gespiekt wordt. De studenten vinden dat dat hun privacy schaadt en zijn een online petitie gestart die in een halve dag al bijna 900 keer werd getekend. Dat meldt Omroep Brabant.

Oog- en mondbewegingen

De universiteit gebruikt het ict-programma Proctorio, waarmee microfoon en camera van de computer worden overgenomen. De software houdt alle oog- en mondbewegingen in de gaten en bekijkt welke websites tijdens het examen worden bezocht. Ook moeten studenten vooraf een scan van hun kamer aanleveren.

„Geef ons betere alternatieven"

Daar moeten de studenten niets van weten. „Stop met deze manier van surveillance en geef ons betere alternatieven", zo staat in de petitie die gestart is door psychologiestudente Naomi de Leng. „Veel studenten onder wie ik zijn tegen deze examenmethode en willen alles doen wat mogelijk is om dit te stoppen. Volgens de universiteit wordt de privacy met Proctorio maar minimaal geschaad. Maar ik vraag me af of dat klopt. Andere universiteiten kiezen voor andere methodes zoals open boek-examens en alternatieve opdrachten, zoals het schrijven van essays", stelt De Leng.

Studievertraging voorkomen

Tilburg University zegt in een online verklaring op hun website dat ze met hun aanpak willen voorkomen dat studenten studievertraging oplopen. Ook willen ze ervoor zorgen dat ze examenfraude kunnen uitsluiten zodat er niet aan de rechtmatigheid van de toets van worden getwijfeld. Over het gebruiken van alternatieve methodes als open-boek examens, schreef de universiteit nog niks.

Tilburg University laat na vragen van Omroep Brabant weten dat ze zondag met een reactie komt.

Reageer op artikel:
Studenten protesteren tegen webcamexamen
Sluiten