Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 31 mei 2020 / 22:26 uur

Farmaceut maakt coronamedicijn met Nederlands antilichaam

Een Amerikaans farmaciebedrijf gaat een coronamedicijn maken dat gebaseerd is op een in Nederland gevonden antilichaam. Dat heeft Frank Grosveld, hoogleraar celbiologie aan de Erasmus Universiteit, zondag gezegd in het radioprogramma Dit is de Dag op NPO Radio 1.

Volgens Grosveld doorstond het Rotterdamse antilichaam afgelopen weken enkele cruciale tests op levende wezens. „Het medicijn zal er over vijf, zes maanden zijn. Voor het ontwikkelen van een medicijn is dit een heel snel traject.” Om welk farmaciebedrijf het gaat, kan Grosveld in deze fase nog niet zeggen. Een antilichaam zorgt voor bescherming tegen ziekten.

Impact coronamedicijn kan enorm zijn

Grosveld is één van de ontdekkers van het antilichaam, het hoofdbestanddeel van het coronamedicijn. Hij deed zijn ontdekking samen met collega-wetenschappers Berend Jan Bos (Universiteit Utrecht) en Bart Haagmans. „Dit antilichaam reageert op SARS1, het werkt ook voor het huidige coronavirus, dat ook wel SARS2 wordt genoemd. Als er een SARS3 komt, is de kans groot dat het daar ook goed op reageert.”

Volgens de hoogleraar kan de impact van het medicijn enorm zijn. „Je kan het gebruiken als medicijn, als je al besmet bent en als preventief middel voor hoog-risicogroepen.” Grosveld zegt voor zijn onderzoek enkele tonnen subsidie te hebben gekregen van het kabinet.

Andere medicijn geflopt

Eind april bleek dat een andere potentieel coronamedicijn is geflopt. Volgens de Financial Times bleek uit tests dat de situatie bij coronapatiënten door het middel niet verbetert. Ook zorgt het medicijn niet voor een afname van de ziekteverwekker in het bloed van de patiënten, zou uit de documenten blijken.

Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan door wetenschappers naar mogelijke medicijnen en vaccins om het coronavirus mee te bestrijden. Tot nu toe nog zonder resultaat. In Nederland wordt in Leiden door het bedrijf Janssen gewerkt aan een vaccin tegen het virus. Janssen hoopt in september te kunnen beginnen met het testen van het vaccin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Farmaceut maakt coronamedicijn met Nederlands antilichaam
Sluiten