Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Cafés in Australië weer open, Wuhan test 3 miljoen inwoners

Na een sluiting van twee maanden door het coronavirus, gaan cafés en restaurants weer open in de grootste staat in Australië, New South Wales. Ook speeltuinen en buitenzwembaden mogen na twee maanden weer worden bezocht.

Met de versoepelingen hoopt de federale overheid de economie weer aan te zwengelen, die door de coronacrisis hard getroffen is. Vanwege de coronauitbraak waren ook in Australië veel openbare plaatsen gesloten.

Traktatie

De eerste mensen zijn vrijdag al direct naar familie voor een kop koffie. „Het is net een traktatie om met andere mensen in de buurt te kunnen zitten en te praten met een vriend.”, zegt een inwoner van de stad Sydney. „Ik kan weer een normale ochtend hebben en hoef mezelf niet meer te verstoppen in mijn huis.”

Cafés en restaurants mogen tijdelijk niet meer dan tien personen toelaten. Ook voor de speeltuinen en buitenzwembaden gelden strikte limieten.

Zwaarst getroffen

New South Wales is door het coronavirus de zwaarst getroffen staat van het land. Bijna de helft van alle Australische besmettingen zijn daar geregistreerd. In totaal testten ongeveer 7000 mensen in het land positief op het virus, terwijl bijna honderd Australiërs stierven aan de gevolgen ervan.

De versoepelingen in New South Wales komen een dag nadat de Australische premier Scott Morrison bekendmaakte dat in april bijna 600.000 Australiërs hun baan zijn kwijtgeraakt. Iets wat hij „vreselijk schokkend” noemde.

Ook in Nederland is er een versoepeling sinds deze week. In ons land mogen zwembaden en horecagelegenheden onder strenge voorwaarden open.

Drie miljoen tests in Wuhan

De Chinese stad Wuhan is opnieuw veel aan het testen. Drie miljoen inwoners getest op het coronavirus. Het stadsbestuur van de metropool, waar het virus eind vorig jaar voor het eerst uitbrak, maakte eerder deze week bekend alle inwoners binnen tien dagen te willen testen. Dat zijn er in totaal 11 miljoen.

In Wuhan zijn de afgelopen dagen weer nieuwe besmettingen vastgesteld. Hoeveel van de gecontroleerde mensen positief op het virus hebben getest is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk geworden dat tientallen mensen het virus hebben opgelopen, maar geen symptomen vertonen.

Wetenschappers vermoeden dat het coronavirus op een markt in Wuhan van een dier op mensen is overgesprongen. De lockdown in de stad is begin april opgeheven, omdat het aantal besmettingen sterk terugliep. In heel China stierven ruim 4600 mensen aan het virus. Zeker 82.000 raakten besmet.

Duitsland aan het testen

Ook in Duitsland wordt getest. Daar zijn tot nu toe ruim 3 miljoen coronatesten uitgevoerd. Daarvan waren er meer dan 197.000 positief, aldus het Robert Koch-Institut (RKI) in een nieuw rapport. Het aantal testen dat wordt uitgevoerd blijft toenemen. Alleen vorige week al werden 382.000 Duitsers gecontroleerd op het coronavirus.

Eind maart en in begin april werden de meeste mensen positief getest op het virus. Ongeveer 9 procent van de ruim 400.000 testen die rond die tijd werden gedaan waren positief. Dat percentage is inmiddels gezakt tot 2,7 procent, aldus het RKI, de Duitse tegenhanger van het RIVM.

De testcriteria in Duitsland worden steeds minder streng. Zo mochten eerst alleen mensen getest worden die wonen in een risicogebied of in contact geweest waren met een besmet persoon. Duitsers met mildere virussymptomen mogen nu ook een coronatest ondergaan.

Grenzen langzaam open

Litouwen, Letland en Estland hebben de grenzen geopend voor elkaars burgers. Het is de eerste zogenoemde reisbubbel binnen de Europese Unie sinds landen verregaande maatregelen namen om het coronavirus in te dammen. Inwoners kunnen vanaf nu weer vrij rondreizen in de drie dunbevolkte Baltische landen.

„De Baltische reisbubbel is een kans voor bedrijven om te heropenen en een eerste sprankje hoop voor mensen dat het leven weer normaal wordt”, zei de Litouwse premier Saulius Skvernelis. In de drie landen worden nauwelijks meer nieuwe coronabesmettingen gemeld. Ook gingen er relatief weinig mensen dood door het virus.

Belangrijke partner

Volgens Arnoldas Pranckevičius, die Litouwen vertegenwoordigt in de Europese Commissie, is de heropening van de grenzen „zeer belangrijk voor de regio”. „De Baltische staten zijn nauwe partners, hebben een vergelijkbare epidemiologische situatie en daarnaast goed geïntegreerde economieën. Het vrije verkeer van personen en goederen is zeer belangrijk voor de regio.”

De Estse minister van Binnenlandse Zaken, Mart Helme, ziet weinig problemen. „Er is geen reden om te vrezen dat het openen van de grenzen zorgt voor de verspreiding van het virus”, zei hij. Verder hoopt Letland dat binnenkort ook de grenzen met andere landen kunnen worden opengezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Cafés in Australië weer open, Wuhan test 3 miljoen inwoners
Sluiten