Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 dec 2019 / 16:45 uur

Ruim 20 aanhoudingen bij demonstratie Schiphol

De marechaussee heeft zaterdag ruim twintig mensen aangehouden bij de betoging om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen, meldt een woordvoerder.

Marechaussees zijn al uren bezig met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza. Kort voor 17.00 uur bevonden zich nog ruim vijftien demonstranten in het gebouw.

Gebiedsverbod

Buiten stonden vijf bussen klaar om de demonstranten af te voeren. Ze zijn bestuurlijk verplaatst en hebben een gebiedsverbod tot het einde van zondagavond voor Schiphol gekregen, meldt de woordvoerder van de marechaussee.

Een paar honderd mensen hadden zich sinds zaterdagochtend in de hal verzameld voor het protest. Een groot deel van de groep actievoerders zat urenlang gearmd in de hal omringd door marechaussees. Sommigen hadden zich vastgeketend aan een ijzeren paal. Mensen werden niet als groep maar één voor één weggehaald.

„Het is een vreedzame bijeenkomst en daarom willen we het vreedzaam oplossen”, aldus de woordvoerder. De mensen die werden weggehaald verzetten zich echter hevig. Ze werden vaak, door meerdere marechaussees ondersteboven weggedragen.

Geen toestemming

Greenpeace had van Schiphol en van de gemeente Haarlemmermeer geen toestemming om in Schiphol Plaza actie te voeren, maar de demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend toch in de hal. De marechaussee liet weten dat ze om 12.00 uur moesten vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Activiste Faiza Oulahsen van Greenpeace sprak de actievoerders toe en gaf aan dat ze mogelijk gearresteerd konden worden. „Vroeg of laat komen we terug. We gaan door. Desnoods bezetten we een landingsbaan.”

Reageer op artikel:
Ruim 20 aanhoudingen bij demonstratie Schiphol
Sluiten