Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 dec 2019 / 09:48 uur

J.K. Rowling onder vuur na transgender-tweets

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling ligt onder vuur omdat ze het heeft opgenomen voor Maya Forstater, een onderzoekster die stelde dat mensen hun biologische sekse niet kunnen veranderen.

Rowling plaatste op Twitter een bericht ter verdediging van de onderzoekster, die vanwege de tweet haar baan verloor. Dat kwam de schrijfster op haar beurt op kritiek te staan.

„Kleed en noem jezelf hoe je wilt", begon de schrijfster haar tweet. „Slaap met iedere volwassene die dat wil. Leef je leven in veiligheid en voorspoed. Maar vrouwen van hun baan afhouden omdat ze stellen dat sekse echt is? #IkverdedigMaya #Ditisgeenoefening."

Forstater (45) werkte als belastingexpert voor een Engels-Amerikaanse denktank. Op Twitter stelde ze dat transvrouwen niet op hun identiteitsbewijzen moeten kunnen zetten dat ze vrouw zijn. De werkgever van Forstater besloot daarop haar contract niet te vernieuwen. De zaak kwam uiteindelijk voor de rechter: die gaf de werkgever gelijk.

Geen bedreiging

Tot onvrede van onder andere Rowling, die reageerde op Twitter. Dat Rowling het voor Forstater opnam, was echter weer tegen het zere been van onder andere GLAAD, de Gay and Lesbian Alliance Against Defamation. Tegen USA Today reageerde de belangenorganisatie dat Rowling – die volgens hen met haar boeken kinderen inspireerde samen een betere wereld te creëren – zichzelf nu op één lijn plaatst met een „anti-wetenschappelijke ideologie die de menselijkheid van transmensen ontkent”.

„Transmannen, -vrouwen en non-binaire personen zijn geen bedreiging", vervolgt GLAAD. „Iets anders beweren, brengt hen simpelweg in gevaar."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
J.K. Rowling onder vuur na transgender-tweets
Sluiten