Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 28 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel belasting betaalt de schrijver van Harry Potter

Leuk en aardig dat je als schrijver van Harry Potter financieel onafhankelijk bent, maar wat betaal je in dat specifieke geval aan belasting? Welnu, J.K. Rowling behoort tot de grootste belastingbetalers van Groot-Brittannië.

Met de boeken verdiende J.K. Rowling al veel geld, maar met de rechten voor verschillende filmfranchises en de aankomende HBO Max-serie over Harry Potter nog veel meer. Dat heeft geleid tot een tamelijk krankzinnig vermogen en daar moet je in Groot-Brittannië, net als in Nederland, belasting over betalen.

J.K. Rowling betaalt 40 miljoen belasting

Schrijver J.K. Rowling en zanger Ed Sheeran behoren tot de honderd Britten die in 2023 de meeste belasting betaalden. Volgens de Sunday Times namen ze respectievelijk plaats 31 en 32 in de lijst in. Rowling, bekend van de boekenreeks over tovenaarsleerling Harry Potter, moest 40 miljoen pond (omgerekend 46.857.008 euro) aan de Britse fiscus betalen. Sheeran betaalde meer dan 36 miljoen pond aan belasting volgens de krant.

De hoogste belastingbetaler van het afgelopen jaar was de Brits-Russische zakenman Alex Gerko. Hij moest in 2023 zo’n 664,5 miljoen pond aan belasting betalen. Vorig jaar stond de oprichter van handelsbedrijf XTX Markets nog op de vijftiende plaats in de lijst. Oud-Formule 1-baas Bernie Ecclestone staat op plek twee met 652,6 miljoen pond aan belasting. Denise, John en Peter Coates van gokbedrijf Bet365 bezetten de derde plaats met 375,9 miljoen pond aan belasting. In totaal haalde de Britse fiscus met de honderd grootste bijdragers meer dan 5,35 miljard pond aan belasting op.

Het vermogen van de Harry Potter-schrijver

Als je zoveel geld verdient, moet je veel belasting betalen. Gelukkig werkt het in veel landen zo. Maar wat is het vermogen van J.K. Rowling na 600 miljoen Harry Potter-boeken, talloze films, merchandise en nog veel meer? Welnu, volgens de recente rijkenlijst van The Times is het vermogen van J.K. Rowling 875 miljoen pond. Omgerekend is dat met de huidige koers 1,02 miljard euro.

Voor zo weinig geld kun je iedere dag gezond eten per huishouden

Racen in een Ferrari: ‘Als je vriend verongelukt wil je maandag stoppen, de volgende zondag rijd je weer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties