Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 dec 2019 / 08:40 uur

Groeiend aantal jongeren kiest voor mbo

Het aantal jongeren uit havo en vwo dat kiest voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van de MBO Raad. 

Ook steeds meer gediplomeerde volwassenen ontdekken het mbo: mensen boven de 27 jaar komen terug om zich te laten om- of bijscholen.

Economische groei

De reden van de stijging is volgens de MBO raad een keerpunt in 2016, met de start van de economische groei en daarmee de „explosieve" toenemende vraag naar vakmensen.

Waarnemend voorzitter Frank van Hout van de MBO Raad is tevreden over de stijging van het aantal jongeren, maar ook over het aantal terugkerende volwassenen dat zich inschrijft voor een zogenoemde Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) -opleiding. „Deze vorm van opleiden, waarbij je vier dagen werken combineert met een dag naar school, is voor tekortsectoren als de zorg, defensie, techniek en de horeca duidelijk aan een opmars bezig."

Daarnaast zijn leer-werkbanen ook een „belangrijke katalysator om kwetsbare groepen die nu nog langs de kant staan in staat te stellen om weer actief mee te doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving".

De nieuwste instroomcijfers laten zien dat jongeren en volwassenen vaker kiezen voor de zorg en zogenoemde ‘cross overs’. Dat zijn opleidingen die bestaan uit combinaties van bijvoorbeeld ICT en zorg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groeiend aantal jongeren kiest voor mbo
Sluiten