In het nieuws

Hoera, het is Internationale Haiku Dag!

Een van de haiku's van Robin Kerkhof over Amsterdam www.RobinKerkhof.nl

Foto van 'Iris Hermans'

17 APR 2019

Hoera, het is Internationale Haiku Dag! Robin leest ze graag en schrijft ze ook zelf, ,,het zorgt voor innerlijke rust.”

Knappe Knip

In De Knappe Knip, een koffietent slash lunchroom in Amsterdam Oud Zuid zit Robin Kerkhof er helemaal klaar voor. ,,Allitereert mooi hè, De Knappe Knip, en ze hebben ook nog eens de beste koffie van Amsterdam.” Voor hem ligt een aantal haikubundels, onder meer van Luk Gybels, de dichter die hem inspireerde tot het maken van eigen haiku’s. Kerkhof is hoofdredacteur van Poezieverrijkt.nl, waarop onder meer de haiku te vinden is, van hemzelf, en van anderen. Hij leest er een van ‘haiku-held’ Gybels voor, zoals hij die al talloze keren zelf heeft gelezen.

van Luk Gybels op www.poezieverrijkt.nl

,,Mooi hè?"

Hij ademt uit, met een zuchtkleine zinnetjes met meestal een 5-7-5 lettergrepen stramien, er zit veel meer in. ,,Niet iedereen snapt het ook, of voelt het.” Het is net als met schilderkunst, voor sommige werken moet je ook echt even gaan zitten en het in je opnemen. ,,Er zit vaak een dubbele lading in, of een speling van taal.”

van Luk Gybels op www.poezieverrijkt.nl

,,Snap je hem?”

Hooked aan haiku

Bevlogen vertelt hij vervolgens over hoe hij in de haikupoëzie terecht is gekomen. Begon eigenlijk heel onromantisch met Twitter, grijnst hij. ,,Daar had je toen van de twichten, gedichten van maximaal 140 tekens, het ideale platform voor de haiku.” Bijna tien jaar verder en hij is hooked aan de haiku en vooral de trein of de tram is de perfecte plek om een bundel te lezen, vervolgt hij, of een haiku te maken. Hij pakt dan zijn telefoonnotities erbij en gaat aan de slag.

Robin Kerkhof in het narcissenveld (al zijn de bloemen nu uitgebloeid)

Of nee, het proces begint al eerder, wanneer hij ergens loopt en iets ziet/hoort/ruikt/voelt wat hem opvalt. ,,Dan moet je dus wel even je telefoon uitzetten!” ‘Opmerkelijk’ is het sleutelwoord. Bijvoorbeeld die keer dat hij in de tram zat en tussen de rails allemaal dezelfde bloemen zag, behalve een. Die viel op. ,,Voor mijn haiku maakte ik er een paddenstoel van.”

Helena

Nadat De Knappe Knip eigenaar Mohammed hem nog een koffie brengt, met een dadel -,,gaan heel lekker samen”- vertelt hij over zijn dochter Helena, nu vijf, die een grote inspiratiebron voor hem bleek, zo is ook te lezen op zijn eigen website. Hij wijst naar het grasveld tegenover De Knappe Knip, waar honderden narcissen staan, net uitgebloeid. Twee jaar geleden stonden ze volop in bloei en liep zijn dochter erdoorheen. ,,Ik zag hoe ze verwonderd een bloem vastpakte, die toen knakte.” Hij krijgt een bijna dromerige blik in zijn ogen, ,,Dat vond ik zo mooi. Ik schreef het op in mijn notities en maakte er later een haiku van.”

Van Robin Kerkhof

Verrassing

De freelance tekstschrijver die behalve haiku’s ook andere dichtvormen gebruikt, denkt dat het maken van een goed gedicht, of het nu een haiku of een sonnet of vrije vers is, deels talent is, ,,Maar ook vakmanschap. Je hebt als het ware een gereedschapskist vol instrumenten als de metafoor en alliteratie en dan is het daarna eigenlijk klooien met woorden.” Of toveren, ,,het is altijd weer een verrassing wat er uitkomt.”

Ondanks dat hij in een stad woont dat ‘opmerkelijk’ in het dna lijkt hebben, is het niet zo dat er dagelijks een haiku uitrolt. Zou op zich wel kunnen, beaamt hij, ,,ik wil alleen wel echt goede maken en daar ben je wel even mee bezig, hoe simpel het ook lijkt.” Het is moeilijker dan mensen misschien zullen denken, verklapt hij, ,,omdat je voor ontroering wil zorgen, dat gebeurt vaak door de derde regel, waarin een wending zit.” Net zoals bij een spannende thriller, knikt hij, ,,een onverwachte twist.”

Rust

Kerkhof, ooit een echte bèta tot hij Civiele Techniek ging studeren en ontdekte dat zijn hart toch meer bij taal lag, is groot fan van de haiku’s, die voor hem meditatief werken. ,,Je moet jezelf dwingen het rustig te lezen en dan op je in laten werken. Het leidt tot innerlijke rust, probeer het zelf maar eens.” Hij laat er een van hemzelf lezen.

,,Voel je het?”

Hij werkt momenteel aan een klus in Den Haag en er is iets dat hem elke dag opvalt wanneer hij uit de volle trein stapt. Reizigers die massaal tegelijkertijd de stenen trap afsnellen, behalve die ene persoon, die juist zijn weg naar boven zoekt, houvast zoekend aan de leuning, of muur. Hij neemt nog een laatste slok van zijn koffie en bijt in de dadel, terwijl hij even nadenkt. ,,Ja, dan voel ik aan alles dat ik daar nog haiku over moet maken.”

Haiku Kring Nederland

Haiku Kring Nederland is dé vereniging voor haikuliefhebbers. Elke drie maanden, bij het wisselen van de seizoenen, want dat is belangrijk in de haikudichtkunst, verschijnt hun magazine Vuursteen en op hun website haiku.nl lees je alles over de Japanse dichtvorm:

De haiku is een van oorsprong Japans gedicht, dat in de afgelopen eeuw in de rest van wereld steeds meer navolging kreeg. Inmiddels wordt deze vorm in vele landen en talen beoefend. Sommige westerse haikudichters houden zich precies aan de oorspronkelijke Japanse regels ( 5-7-5 lettergrepen stramien) anderen, ook in Japan zelf, vinden dat het onzin is om daar in andere landen en talen zo strak aan vast te houden.

*Belangrijk element in de Japanse haiku is het gebruik van een woord, waaruit het seizoen blijkt waarin de haiku gesitueerd is. Overigens komt, ook in Japan, de seizoenloze haiku tegenwoordig steeds meer voor.

* Een gangbare opvatting is dat in een haiku de natuur, of iets in de natuur, centraal staat.

* Woorden als mooi, ontroerend, of aangrijpend, die een waardeoordeel inhouden of gevoelswaarde uitdrukken, kunnen beter vermeden worden. De beleving van de dingen moet niet worden benoemd, maar opgeroepen.

*In principe wordt rijm in haiku niet gewaardeerd.

* De dichter laat de dingen zoveel mogelijk voor zichzelf spreken en blijft zelf op de achtergrond. In veel haiku’s is hij/zij zelfs onzichtbaar.


Meisje (6) dronk ghb: taakstraf voor schuldige

GHB in vaste vorm/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 MIN

Een 45-jarige man heeft een taakstraf gekregen, omdat door zijn toedoen een zesjarige meisje ranja met ghb dronk en in een coma raakte. Ze heeft hierbij zwaar letsel opgelopen.

Onbemand moment

Het meisje speelde bij haar vriendinnetje en kreeg van de vader wat limonade. Zelf nam hij ook een glas, waar hij een scheutje ghb in deed. Hij had echter niet door dat er van zijn limonade gedronken werd, toen hij even naar de schuur ging.


IKEA stopt met verspreiden papieren catalogussen

De IKEA-catalogus verdwijnt/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Internet verdrijft het papier. Dat geldt nu ook voor IKEA. De winkelketen stopt in Nederland met het verspreiden van de gedrukte catalogus.

Wel bij de winkel

De Zweedse woonwinkel kiest voor een digitale versie, die vanaf 27 augustus op de website te bekijken is. Volgens het bedrijf is voor liefhebbers nog wel een beperkt aantal gedrukte exemplaren verkrijgbaar bij de winkels.


Tickets F1 Zandvoort zwaar overprijsd op Marktplaats

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

De tickets voor de grand prix van Zandvoort zijn verloot. Er waren heel veel geïnteresseerden die teleurgesteld moesten worden.

Duizenden euro's

Maar er is nog een kans om aan kaarten te komen voor de grand prix om Max Verstappen eens in eigen land te zien rijden. Alleen dan moet je wel diep in de buidel tasten, want op Marktplaats worden er al kaarten aangeboden voor duizenden euro's voor de Formule 1-race.


Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi gaat nooit zonder oordoppen op pad

Demi Peeters.

In samenwerking met VeiligheidNL

5 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Demi Peeters (22) uit Oosterhout, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Demi, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Ik draag sinds mijn eerste concert al oordoppen met muziekfilter, omdat ik het belangrijk vind dat mijn gehoor gewoon optimaal blijft en omdat ik geen schade wil oplopen door te doen wat ik het liefste doe; muziek luisteren.


Sushiketen Sumo betwijfelt onafhankelijkheid OM

Sumo/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De sushiketen Sumo twijfelt aan de onafhankelijkheid van het Openbaar Ministerie en gaat de rechtbank Rotterdam vragen donderdag geen uitspraak te doen in een belastingfraudezaak waarin de restaurantketen en vier leidinggevenden verdachten zijn.

Dat gebeurt na berichtgeving van NRC over een documentaire die werd gemaakt over het onderzoek naar de keten. De verdachten zijn verbijsterd hierover en willen dat er onderzoek komt naar de gang zaken.

Selfmade Films


RDW doet aangifte handel kentekengegevens

Kenteken/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:14

Op internet wordt mogelijk gehandeld in de privégegevens van Nederlandse automobilisten. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft daarom maandag aangifte gedaan bij de politie.

Volgens RTL Nieuws is het mogelijk om te laten uitzoeken wie de eigenaar van een voertuig is, aan de hand van het kenteken. Dat zou 50 tot 150 euro kosten. De gegevens zouden worden opgezocht door mensen die toegang hebben tot het kentekenregister, maar volgens de RDW is die conclusie „te voorbarig. We moeten eerst uitzoeken wat er precies gebeurt, of deze mensen de informatie rechtstreeks uit de RDW-registers halen."

Kentekenregister


Vleesfans beboet na eten eekhoorn bij veganstalletje

Eekhoorn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 16:29

Twee pro-vleesdemonstranten zijn beboet door de Britse politie. Ze aten namelijk rauw vlees bij een stalletje in het Londense Soho dat veganvlees verkoopt.

Met vacht

Deonisy Khlebnikov (22) en Gatis Lagzdins (29) hadden twee dode eekhoorns bij zich met vacht en al. Voor de neus van de verkopers en enkele klanten - met daarbij ook kinderen - begonnen ze op het dier te kauwen.


Joyrider (13) watervliegtuig krijgt pilotenopleiding

Watervliegtuig/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 15:39

Hij stal twee watervliegtuigen en maakte daar een paar rondjes mee. Uiteraard kreeg hij een boete, maar deze Chinese joyrider wordt ook beloond.

Observeren

Nadat een dertienjarige jongen uit Oost-China enkele dagen de vliegtuigtechnici bestudeerde, zag hij op een avond zijn kans schoon. Hij kroop in een watervliegtuig en ging ermee de lucht in.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

'Huisdier raakt snel oververhit'

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:44

Bezitters van huisdieren opgelet, tijdens deze warme dagen kunnen ook zij oververhit raken. Vooral honden en konijnen kunnen het zo warm krijgen dat ze in een hitteshock raken. Daaraan overlijdt een dier als het niet snel wordt gekoeld, waarschuwen de Dierenbescherming en het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Moeilijk zweten

Dieren hebben nauwelijks zweetklieren. Ze kunnen hitte daardoor moeilijk kwijt. Huisdieren die oververhit raken hebben een snelle ademhaling en hartslag. Verder zijn ze erg suf. Zo'n beest moet meteen naar de dierenarts, aldus het LICG, en ondertussen worden afgekoeld met natte doeken. Oververhitting veroorzaakt orgaanschade.


'Drugshandel Grives hoe dan ook strafbaar'

Imanuelle Grives. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:04

Of actrice Manuelle Grives zondag op het Belgische festival Tomorrowland nou een rol als drugshandelaar aan het voorbereiden was of niet, volgens het Openbaar Miniserie in Antwerpen heeft zij hoe dan ook strafbare feiten gepleegd. De 34-jarige Nederlandse werd zondag gearresteerd op verdenking van drugshandel.

Dubbel verhaal

Grives zit in de gevangenis van Antwerpen in afwachting van een besluit in de raadkamer vrijdag over verlenging van haar aanhouding. Volgens een woordvoerder van het OM wordt nog onderzocht of haar verklaring, waarin ze toegeeft drugs te hebben verkocht omdat ze een rol aan het voorbereiden was, 'kan kloppen'. „Het is een heel dubbel verhaal. Het blijven strafbare feiten."


Vermiste werknemer 10 jaar klem achter de koeling

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:34

In het Amerikaanse Iowa is onlangs een wel heel verontrustende ontdekking gedaan. Tien jaar geleden verdween daar de 20-jarige Larry, werknemer van een lokale supermarkt. Ondanks meerdere speurtochten, werd er nooit een spoor van de tiener teruggevonden.

Totdat, tien jaar later, bouwvakkers tijdens de renovatie van de No Frills Supermarkt, een gruwelijke ontdekking deden. Na het verwijderen van de koelinstallatie en de beplating daarvan, vonden zij resten van een mensenlijk lichaam.

Rare dingen


27 juli recordpoging groepssalsa in Rotterdam

Zaterdag recordpoging groepssalsa in Rotterdam

Op zaterdag 27 juli organiseren NS en Rotterdam United de wereldrecordpoging groepssalsa. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 13:20

Gooi die heupen los en help het wereldrecord groepssalsa te verbreken. Aanstaande zaterdag vindt de recordpoging plaats op het Stationsplein Rotterdam, georganiseerd door NS en Rotterdam Unlimited.

Rueda de Casino

De recordpoging valt samen met de laatste dag van het Rotterdam Unlimited straatfestival. Ervaring of niet: iedereen mag meedoen. Inmiddels hebben ruim 3000 mensen op Facebook hun interesse aangevinkt voor het evenement. Het doel is om met zo veel mogelijk mensen de Rueda de Casino te dansen. Een groepsdans in een grote cirkel waarbij doorlopend van partner wordt gewisseld tijdens het dansen van de salsa.


Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië

Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië

Boris Johnson nieuwe premier Groot-Britannië. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:10

Boris Johnson is verkozen tot nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Aan hem de taak het land door de aanstaande brexit heen te loodsen. De 55-jarige oud-journalist kreeg steun van tweederde van de Conservatieve Partijleden en wist zo zijn rivaal Jeremy Hunt achter zich te laten.

Verdeeld land

De 55-jarige Johnson is een uitgesproken voorstander van het vertrek uit de Europese Unie en heeft gezegd dat de brexit hoe dan ook op 31 oktober een feit wordt.


Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius

Toch vervolging voor Jelle Brandt Corstius

Het OM moet tv-maker Jelle Brandt Corstius alsnog vervolgen voor zijn beschuldigingen aan tv-producent Gijs van Dam. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:01

Het gerechtshof Amsterdam laat weten dat journalist Jelle Brandt Corstius zich alsnog voor de strafrechter moet verantwoorden. Dit voor het in de landelijke media en in een persbericht uiten van beschuldigen van verkrachting aan het adres van tv-producent Gijs van Dam.

Speculaties

Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) besloten hem niet te vervolgen, maar daartegen had tv-producent Gijs van Dam bezwaar gemaakt. Tegen hem waren de beschuldigingen van Brandt Corstius gericht. Hij spreekt de aantijgingen tegen. Het hof vindt de klacht van Van Dam nu dus gegrond.


Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee

Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee

Rijkswaterstaat: Neem deze week een paraplu mee. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 11:07

Rijkswaterstaat neemt komende dagen extra maatregelen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Extreme hitte betekent mogelijk: extra problemen op de weg.

Zo adviseert Rijkswaterstaat automobilisten een paraplu mee te nemen. En dat is niet omdat het gaat regenen. Een paraplu kan als parasol dienen en als je bij pech lang de weg komt te staan.

Direct hulp


Het wordt tropisch warm; hoe komen we de dag door?

Luchtfoto van badgasten op het strand. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:02

Vanwege de oplopende temperaturen tot wel 40 graden, heeft gezondheidsinstituut RIVM voor heel Nederland het Nationaal Hitteplan afgekondigd. De hittewaarschuwing geldt voor de gehele bevolking. „Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen zoals een zonnesteek", aldus het RIVM.

Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk. „Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken", stelt het instituut.

In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, geldt code oranje, die het KNMI heeft ingesteld wegens extreme hitte.


'Hitteplan redde al duizenden mensen het leven'

'Hitteplan redde al duizenden mensen het leven'

Het hitteplan werd twaalf jaar geleden voor het eerst ingesteld. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

Een hitteplan in werking brengen ingeval van tropische temperaturen blijkt succesvol te zijn. Ouderen bijvoorbeeld zijn soms zelfs beter beschermd en veiliger dan wanneer er geen hittegolf is.

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in het verleden „honderden, zo niet duizenden levens zijn gespaard door hittemaatregelen, -plannen en -protocollen."

Minder mensen overleden


Jonge tieners aan de slaapmedicijnen

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:36

Van de jonge tieners slikt een op de twintig elke week melatonine als slaapmiddel. Dat is niet zonder gevaar, meldt het AD. Onderzoekers waarschuwen voor het pilletje dat gewoon bij de drogist in het schap ligt: bij verkeerd gebruik kan het slaapproblemen zelfs verergeren.

Melatonine is een slaaphormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Het wordt geproduceerd in de hersenen en geeft het lichaam ’s avonds een seintje dat we naar bed moeten.

Slechte slaap verbeteren