Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 apr 2019 / 06:44 uur

Inwoners Indonesië vandaag naar de stembus

Indonesië maakt zich vandaag op voor een enorme verkiezing: zo’n 190 miljoen stemgerechtigde Indonesiërs mogen vandaag naar de stembus. Er worden vandaag zowel landelijke als lokale verkiezingen gehouden in het enorme land.

Omdat Indonesië een eilandstaat is, zijn er flink wat logistieke uitdagingen. Autoriteiten zetten vliegtuigen, speedboten en zelfs paarden en olifanten in om stembussen te transporteren. Een enorme operatie voor de staat.

Een van de grootste verkiezingen

De verkiezing geldt als een van de grootste in de wereld. Indonesië bestaat uit zo’n 17.000 eilanden en om alle kiezers te bedienen worden ongeveer 800.000 stembureaus geopend. In totaal doen 245.000 kandidaten mee, onder wie zittend president Joko ‘Jokowi’ Widodo (57) en zijn uitdager: oud-generaal Prabowo Subianto (67). Hij probeerde in 2014 ook al om president te worden, maar verloor van Widodo.

Vandaag al duidelijkheid

Widodo, die bekendstaat als een gematigde hervormer, heeft volgens peilingen goede kaarten om herkozen te worden. Hij spande zich in de aanloop naar de verkiezingen in om conservatieve kiezers aan zich te binden. De president ging op pelgrimstocht naar Mekka en koos de uiterst conservatieve Ma’ruf Amin (76) als zijn vicepresidentskandidaat. Zo’n 88 procent van de circa 260 miljoen Indonesiërs is moslim.

Het wordt vermoedelijk vandaag al duidelijk wie zich de volgende president van Indonesië mag noemen. De officiële uitslag van de verkiezingen wordt in mei verwacht.

In beeld: de verkiezingen in Indonesië

De huidige president Joko Widowo
Kandidaat Prabowo Subianto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Inwoners Indonesië vandaag naar de stembus
Sluiten