Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Meer dan een miljoen anti-brexitbetogers lopen mars

Volgens verschillende nieuwsbronnen trekken zo’n miljoen anti-brexitbetogers zaterdag door Londen. Ze eisen een nieuw referendum over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Demonstranten dragen spandoeken bij zich met teksten als „de beste deal is geen brexit" en „we eisen een nieuwe volksraadpleging".

Het is onduidelijk hoeveel mensen precies zijn afgereisd naar de Britse hoofdstad, maar volgens de organisatoren gaat het om honderdduizenden mensen. Op videobeelden is te zien dat een enorme mensenmassa de straten vult. Er waren tweehonderd bussen geregeld om demonstranten vanuit het hele land aan te voeren.

Toekomst gestolen

„We zijn hier vandaag omdat we het gevoel hebben dat onze toekomst is gestolen", legt de 18-jarige betoger Phoebe Poole uit. Zij was in 2016 niet oud genoeg om te stemmen. „Het is onze generatie die moet leven met de gevolgen van deze ramp", vervolgt ze. „Het zal moeilijker worden om een baan te vinden. Je ziet al veel grote bedrijven wegtrekken. Ik vrees voor de toekomst."

Bij het referendum in 2016 stemden 17,4 miljoen kiezers voor een Brits vertrek uit de EU. 16,1 miljoen mensen wilden blijven. Het is inmiddels bijna drie jaar later, maar het is nog steeds onduidelijk wanneer en onder welke voorwaarden de brexit precies moet plaatsvinden. Het Lagerhuis heeft de brexitdeal van premier Theresa May al twee keer verworpen.

De tegenstanders van de brexit, die ook wel remainers (‘blijvers’) worden genoemd, willen al sinds de oorspronkelijke volksraadpleging een nieuw referendum. „Ik zou er anders over denken als dit een goed gemanaged proces was en als de regering verstandige besluiten zou nemen. Maar het is een enorme chaos", klaagt betoger Gareth Rae (59) uit Bristol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.