Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 mrt 2019 / 17:16 uur

Cruiseschip met 1300 passagiers in nood

Update 21.45 uur

Er is zeker één Nederlander aan boord van het in storm stilgevallen luxe cruiseschip Viking Sky vlak bij de Noorse kust. Volgens De Telegraaf gaat het om een man, maar hij was zaterdagavond niet bereikbaar vanwege de evacuatie. Er zouden zich verder vooral Australiërs, Amerikanen en Britten op het schip bevinden.

Update 20.20 uur

De reddingsdienst is druk bezig met de evacuatie van de opvarenden van het cruiseschip, waarvan er nu zo’n honderd aan land zijn gebracht. Tot nu toe zijn er acht mensen zijn met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De reddingsoperatie heeft veel last van de harde wind en de hoge golven rond beide schepen en zal volgens de autoriteiten nog lang duren. Per helikoptervlucht kunnen vijftien tot twintig mensen worden vervoerd. De reddingsdienst meldt ook dat de opvarenden van het cruiseschip niet meer in gevaar zijn.

Er is ook een tweede noodsignaal ontvangen van een schip dat is gestrand voor de kust van Noorwegen. Op dit schip zijn negen opvarenden. Volgens de Noorse politie gaat het om een vrachtschip in de buurt van het cruiseschip de Viking Sky dat met 1300 opvarenden aan boord eerder op zaterdag in nood kwam.

Oorspronkelijk bericht

Voor de kust van Noorwegen is zaterdagmiddag een cruiseschip in de problemen geraakt. De autoriteiten zetten onder meer helikopters in om de 1300 opvarenden van boord te halen.

Motorpech

Het schip Viking Sky had motorpech. De maritieme reddingsdienst meldt dat schip door de harde wind richting de kust drijft. De dienst kwam de problemen van het schip op het spoor door een noodsignaal.

Het vaartuig heeft inmiddels weer een motor kunnen opstarten en ligt voor anker op zo’n twee kilometer van de kust, zegt de maritieme reddingsdienst. Het drijft niet meer ongecontroleerd rond.

Reddingsoperatie gehinderd door slecht weer

De reddingsdienst zegt dat meerdere vaartuigen en vier helikopters zijn opgetrommeld voor de reddingsoperatie. Ook zijn op land opvanglocaties in gereedheid gebracht. „Als we iedereen moeten evacueren, gaat dat veel tijd kosten”, zegt een woordvoerder.

De evacuatie van opvarenden wordt gehinderd door het slechte weer. De golven zijn zes tot acht meter hoog en het waait hard. Twee reddingsboten moesten noodgedwongen omkeren, zegt de maritieme reddingsdienst.

Passagiers worden om beurten van het dek gehaald en naar een dorp gevlogen dat ten noorden ligt van de stad Molde. De politie meldt dat tot dusver ongeveer 100 mensen zijn geëvacueerd.

De Viking Sky is gebouwd in 2017 en behoort tot de vloot van Viking Ocean Cruises.

https://twitter.com/emilnivantha/status/1109476950068744193

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cruiseschip met 1300 passagiers in nood
Sluiten