Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 feb 2019 / 06:01 uur

May wil uitstel tweede brexitstemming

De Britse premier Theresa May doet nog steeds haar uiterste best om een akkoord te krijgen op haar brexitdeal, maar dat wil nog niet echt vlotten. Er zou eigenlijk volgende week over het zogenoemde ‘plan B’ gestemd worden, maar May wil die stemming opschuiven naar 25 februari.

Tijd tekort

May zou niet genoeg tijd hebben om te onderhandelen over een herziening van het akkoord met Brussel. De Europese Unie ziet dat overigens nog altijd niet zitten. May is donderdag in Brussel om een uitweg te zoeken uit de impasse en praat onder andere met Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Er moeten veranderingen in de brexitdeal komen, want het Lagerhuis vindt de deal nu onaanvaardbaar vanwege de backstop die erin zit. Die backstop moet garanderen dat er nooit een harde grens komt tussen Brits Noord-Ierland en de Ierse Republiek. May wil een einddatum voor de backstop, uit angst dat Groot-Brittanië nooit los zal komen van de EU. De EU staat echter achter Ierland en wil de backstop in de deal houden, als verzekeringspolis.

De afgelopen weken is al meerdere keren onderhandeld over de backstop, maar zonder resultaat. „Het is de beste en enige mogelijke deal", zei Juncker woensdag. „We kunnen de discussie over de backstop niet heropenen."

De angst in Groot-Brittannië groeit dat er uiteindelijk helemaal geen deal zal komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
May wil uitstel tweede brexitstemming
Sluiten