Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Duizenden scholieren naar Den Haag voor klimaatmars

Een paar duizend scholieren zal vandaag in Den Haag bijeenkomen voor een protestmars. Onder het motto Youth for Climate wordt actiegevoerd voor aandacht voor het klimaat.

Groot gelijk

350 Nederlandse wetenschappers hebben zich middels een brief ook achter de klimaatspijbelaars geschaard. In een open brief in Trouw spreken ze hun steun uit. „Nederland voldoet niet aan de zelf opgestelde klimaatdoelen”, schrijven de wetenschappers. Het Klimaatakkoord is volgens hen „niet afdoende en te vrijblijvend”.

„Op basis van de feiten die de klimaatwetenschap verschaft, hebben de actievoerders groot gelijk. Daarom steunen wij als wetenschappers deze actie. Het is inderdaad nu hoog tijd voor ingrijpende maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen snel en drastisch te reduceren, en zo de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius en bij voorkeur tot 1,5 graden Celsius", schrijft men in de brief.

Uitstekend initiatief

De scholieren kwamen de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws, omdat er gespijbeld gaat worden om in Den Haag te kunnen komen voor de mars. Onderwijsminister Arie Slob vindt het „sympathiek" als scholieren willen actievoeren, maar zegt dat ze het niet onder schooltijd moeten doen. De leerplicht gaat volgens hem voor.

Het is echter aan de scholen zelf om te bepalen hoe ze met incidenteel verzuim omgaan. Eerder werd al bekend dat schoolleiders de klimaatspijbelaars steunen, liet de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) weten. „We zijn het eens met de scholierenstaking en vinden het een uitstekend initiatief", zegt Ingrid Doornbos (AVS).

Kritisch

„Het laat zien dat we onze jeugd opleiden tot kritische burgers. We zijn niet voor spijbelen, maar scholen kunnen natuurlijk prima een opdracht aan de demonstratie koppelen. Bijvoorbeeld voor maatschappijleer. Dan is het ook meteen geen spijbelen meer." Formeel gezien is er sprake van echt spijbelen als de school de reden van de afwezigheid niet vindt aansluiten bij het onderwijsprogramma.

De organisatoren van de actie verwachten een opkomst van tussen de 3000 en 4000 scholieren. Dit baseren ze op signalen op social media.

Vorige week werd ook in België een klimaatmars gelopen, daar gingen 70.000 mensen de straat op. Dit waren overigens niet alleen scholieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.