Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 feb 2019 / 08:19 uur

Energieverkopers slaan zelf alarm: de markt is ziek

„Als ik me zou moeten voorstellen zou ik zeggen: ik ben een oplichter in dienst van Nuon”, dat vertelde verkoper Jaap vorige maand in een interview met het Algemeen Dagblad. Sindsdien zijn er tal van reacties binnengekomen van (oud-)collega’s en klanten die dat verhaal onderstrepen.

En de verkopers van Nuon staan daarin ook zeker niet alleen. Ook andere energiemaatschappijen laten hun deur-aan-deurverkopers niet de meest fatsoenlijke regels hanteren, zo blijkt. Vrijwel allen doen anoniem hun verhaal, want in hun arbeidsovereenkomst wordt gedreigd met boetes als zij het papiertje door anderen laten inzien.

Tweaken

Want aan de deur worden verkopers aangemoedigd tot het wat verdraaien van de feiten, zo vertelde Jaap al. „Aan de deur maak je een berekening op basis van het huidige verbruik. Die cijfers kun je tweaken (aanpassen, red.), dat moet haast wel als je goedkoper dan anderen wil uitkomen. Met een net wat lager verbruik, kun je het schrikeffect bereiken waarmee je een sale kan maken: ‘Oh, scheelt het echt zo veel?’”

Nuon zei zich niet te herkennen in dat verhaal, iets wat veel (oud-)verkopers als een trap tegen het zere been voelde. Velen zijn uit de kast geklapt, al nuanceren een aantal het verhaal wel door te stellen dat het maar een kleine groep is, die echt zo te werk gaat.

Ouderen en zzp’ers

Een veel voorkomend doelwit zijn ouderen, maar ook zzp’ers worden veel opgezocht. Als zij een zakelijk contract afsluiten in plaats van een particuliere overeenkomst, dan hebben zij geen bedenktijd en kunnen zij veel moeilijker terug als ze ontdekken dat de overeenkomst anders is dan hen werd voorgehouden.

Zzp’ers vechten sowieso al langer een robbertje uit energiemaatschappijen, al zijn het dan vooral de energiecollectieven die hen op blijven bellen, nadat ze hun gegevens hebben gekocht van de Kamer van Koophandel. Hetgeen al geruime tijd tot enorm veel frustratie leidt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Energieverkopers slaan zelf alarm: de markt is ziek
Sluiten