Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 feb 2019 / 08:59 uur

Brexit leverde vorig jaar 2000 banen in Nederland op

Hoe het er ook precies uitgaat zien, volgende maand vindt brexit plaats. In het afgelopen jaar heeft het naderende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie al zo’n tweeduizend banen opgeleverd in Nederland.

Twintig procent

Het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), dat namens het kabinet zoveel mogelijk bedrijven en banen naar Nederland probeert te halen, zegt dat buitenlandse bedrijven in 2018 voor een kleine 10.000 nieuwe banen zorgden. Zo’n twintig procent daarvan komt ten gevolge van de brexit.

Die banen zijn afkomstig van 42 bedrijven die een overstap van Groot-Brittannië naar Nederland op de planning hebben of die hun kantoren hier willen uitbreiden. Samen deden zij 291 miljoen euro aan investeringen.

Nieuwe investeringen

Daarbij gaat het om enkele Britse bedrijven, maar bijvoorbeeld ook om het Japanse Norinchukin. En daar blijft het niet bij, want voor 2019 zijn er investeringen aangekondigd van bijvoorbeeld Bloomberg en Discovery.

NFIA zegt op dit moment in gesprek te zijn met nog zo’n 250 bedrijven, voornamelijk Britse, Amerikaanse en Aziatische, om ook een switch te maken naar Nederland. Het gaat hierbij om bedrijven in tal van sectoren, waarvan de financiële sector, media en reclame, life sciences & gezondheid en logistiek de meest voorname zijn.

Concurrentie

Uiteraard is Nederland niet de enige kaper op de kust voor dergelijke bedrijven. De voornaamste concurrentie komt uit Duitsland, Frankrijk en Ierland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brexit leverde vorig jaar 2000 banen in Nederland op
Sluiten