Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 feb 2019 / 07:49 uur

‘Overheid maakt het voor mensen met schulden erger’

Mensen die met financiële problemen kampen, worden door de overheid nog te vaak onnodig benadeeld, waardoor zij alleen maar meer in de schulden komen te zitten. Dat stelt ombudsman Reinier van Zutphen.

Andere mindset

Daarom roept hij in gesprek met de NOS op tot een andere mindset. „De overheid maakt het voor mensen die in schulden zitten vaak erger. Er komen verhogingen bij, er komen boetes overheen, mensen die niet kunnen betalen worden toch gedwongen om te betalen. De beslagvrije voet, dus wat je mag houden om te kunnen leven, eten en drinken, en je kinderen naar schoolreisje te kunnen laten gaan, wordt te laag vastgesteld.”

Van Zutphen liet voordat hij zijn statement maakte in totaal 2.000 klachten analyseren. Deze kwamen onder meer binnen bij de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau (boetes), DUO (studiefinanciering) en het UWV (uitkeringen).

Behoorlijkheidskader

Na gesprekken met de verschillende instanties komt de ombudsman nu met zeven geboden die belangrijker zijn dan wetten en regels. Een zogenaamd behoorlijkheidskader. Daarin staat onder andere dat de overheid verdere schulden moet zien te voorkomen, de communicatie richting de schuldige duidelijk moet zijn.

Ze gelden „voor de ambtenaren die aan de beeldschermen zitten, die de gevallen voor zich zien en die aan het loket met de mensen praten. Zij moeten de ruimte krijgen om het goede te doen voor de mensen in schulden. Pas daarna komen de wetten en regels".

1,4 miljoen

Volgens Van Zutphen spelen schulden bij zo’n 1,4 miljoen huishoudens in Nederland een rol en is vertrouwen in de overheid van groot belang. „Als de overheid jou niet wil helpen, terwijl je een heel serieus signaal afgeeft, als de overheid onredelijke eisen stelt aan of je in de schuldhulpverlening kan komen, dan is het vertrouwen heel snel weg. Niet alleen voor jou en je gezin, maar ook voor je familie en je vrienden. Want die denken: waar is de overheid eigenlijk mee bezig? Als we haar echt nodig hebben, dan is ze er niet."

Volgens staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken zijn er tal van acties uitgestippeld, om mensen met schulden te helpen. „Mensen bij wie het water tot aan de lippen staat, mogen niet nog dieper in de problemen komen. Ook niet door toedoen van de overheid." Van Ark wil op korte termijn met Van Zutphen in gesprek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Overheid maakt het voor mensen met schulden erger’
Sluiten