Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Heftige confrontaties bij Sinterklaasintochten

Door het hele land vinden zaterdagmiddag Sinterklaasintochten plaats, maar de sfeer is grimmig. Er zijn zelfs delen in het land waar de ME heeft moeten ingrijpen. Op diverse plaatsen in Nederland waren er zaterdag bij de intocht opstootjes en arrestaties. De landelijke intocht van de goedheiligman in Zaandam verliep echter "hartstikke goed", zo oordeelde burgemeester Jan Hamming tevreden.

KOZP ‘Supertrots’

Zaterdagmiddag liet een woordvoerster van KOZP weten "supertrots" te zijn. "Nog nooit zijn zo veel jonge mensen de straat op gegaan." Ze vindt het jammer dat op verschillende plekken "ons recht op demonstratie werd ingeperkt".

Een woordvoerder van de politiekorpsleiding zei dat er nog wordt geïnventariseerd hoe de intocht op diverse locaties is gegaan. Het is niet zeker of de politie nog met een verklaring komt daarover. "Het was in veel gevallen ook gewoon een zaak van samenwerking tussen de burgemeesters, het Openbaar Ministerie en de politie in de diverse regio’s."

In Zaandam was het "een kinderfeest zoals een kinderfeest hoort te zijn", aldus Hamming. De landelijke intocht, die een kleine 30.000 bezoekers trok, ging wel gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Op vier aangewezen plekken werd gedemonstreerd, vier personen werden aangehouden.

Leeuwarden

In Leeuwarden is de sinterklaasintocht rommelig verlopen. Voor de intocht ontstond een gespannen sfeer. Activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stonden op het Wilhelminaplein tegenover supporters van Cambuur, die zich hadden opgesteld op de trappen van het gerechtsgebouw.

Toen de anti-Piet-activisten muziek begonnen te maken, kwamen de Cambuursupporters naar voren en begonnen sinterklaasliederen te zingen. De politie vormde met een aantal busjes een barrière tussen de twee groepen en agenten stonden met de wapenstok en honden klaar om in te grijpen. Ook de ME was paraat.

Nadat de sinterklaasstoet voorbij was gegaan, bliezen de demonstranten en tegendemonstranten geleidelijk de aftocht en verdween ook het publiek.

In de Friese hoofdstad zijn twee mensen aangehouden omdat ze shirts droegen met beledigende teksten tegen de politie en weigerden die te bedekken. Ze hadden niets te maken met de demonstratie op het Wilhelminaplein, aldus een politiewoordvoerder.

Rotterdam

Op de Erasmusbrug in Rotterdam heeft de politie opgetreden bij een confrontatie tussen demonstranten voor en tegen Zwarte Piet. Er zijn drie mensen aangehouden, één anti-Zwarte Pietbetoger en twee voorstanders.

Volgens de politie kwamen er twee auto’s af op de groep mensen die demonstreerden tegen Zwarte Piet. De betogers wilden over de brug om terug te keren. Er werd uit een van de auto’s een rookbom gegooid. De inzittenden wilden volgens de politie met de demonstranten op de vuist gaan, maar agenten kwamen tussenbeide en grepen in.

De Rotterdamse burgemeester had een speciale plek ingericht voor de tegenstanders van Zwarte Piet om te demonstreren, maar die weigerden daar te gaan staan.

Aan de Erasmusbrug was een spandoek opgehangen met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. Precies onder dat spandoek deelden zwartgeschminkte leden van anti-islambeweging Pegida snoepgoed uit.

Eindhoven

Voorafgaand aan de intocht van Sinterklaas ontstond op het Catharinaplein in Eindhoven een grimmige sfeer. Tegenover een relatief kleine groep van zo’n twintig activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stonden ongeveer 250 hardekernsupporters van PSV.

Toen de KOZP-activisten op het plein aankwamen, zochten de voetbalsupporters direct de confrontatie door ertussenin te gaan staan en te schreeuwen. De politie dreef de twee groepen uiteen en bleef ertussen staan, terwijl de PSV-fans met eieren, blikjes en pepernoten gooiden.

Nadat Sinterklaas voorbij was gekomen, braken enkele supporters door het politiekordon. Zij werden door politie en ME tegengehouden. De KOZP-activisten werden aan de andere kant van het plein weggeleid en elders opgevangen. Volgens de politie is "een zestal personen" aangehouden, onder meer voor het gooien van eieren. Ook werd er een agent geschopt.

Strafrechtelijk onderzoek

Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar de wanordelijkheden in Eindhoven rondom de intocht van Sinterklaas. Dat meldde de politie zaterdag. KOZP hield zich aan de afspraken, aldus de politie. De demonstranten moesten in veiligheid worden gebracht.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op het opsporen van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten tijdens en rond de demonstratie. Naast openlijke geweldpleging gaat het onder meer om het scanderen van discriminerende en racistische leuzen. Camerabeelden zullen worden bekeken. De politie heeft tegen supporters meerdere keren de wapenstok gebruikt, een aantal van hen raakte daarbij waarschijnlijk gewond.

Volgens burgemeester John Jorritsma van Eindhoven is er een grens overschreden. "In Nederland mag iedereen in vrijheid zijn mening uiten. Maar eerlijk gezegd kon van een vrije meningsuiting nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans."

Jorritsma: "Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang vol hielden. Ik moet als burgemeester het recht op vrije meningsuiting bewaren. Dat is vandaag onmogelijk gemaakt."

Hoorn

De politie heeft zaterdag in Hoorn een demonstratie rond de intocht van Sinterklaas beëindigd. Het protest was volgens de politie niet aangekondigd en er was sprake van provocatie tegen andere demonstranten. De groep van zo’n twintig man is daarom weggeleid.

"We gaan nu met deze mensen in gesprek”, aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens de politie is er niemand aangehouden. De situatie is nu rustig in Hoorn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.