Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 17 nov 2018

Sinterklaas is weer in Nederland

Sinterklaas is weer in Nederland. Pakjesboot 12 met daarop de goedheiligman en zijn pieten kwam zaterdag aan het begin van de middag aan in Zaandijk. Burgemeester Jan Hamming verwelkomde het gezelschap onder toeziend oog van vele kinderen. Aan boord bevinden zich zowel roetveeg pieten als zwarte pieten.

Veiligheid

Met betrekking tot de veiligheid zijn er meerdere maatregelen getroffen. Voordat mensen het gebied van de intocht binnengaan, worden ze gefouilleerd en worden tassen gecontroleerd. Ook zijn er wegsperringen gezet om te voorkomen dat de auto’s tijdens de intocht bij de route kunnen komen. De Zaanse politie heeft daar vandaag extra zijn best voor gedaan: de wegversperringen zijn mooi ingepakt als cadeautjes.

Foto: Kysia Hekster

Demonstranten

Langs de route zijn twee vakken waar tegen- en voorstanders van Zwarte Piet mogen demonstreren. In het vak met anti-Zwarte Piet-demonstranten hebben zich zo’n veertig man verzameld. Ze hebben een groot spandoek bij zich met de tekst: Laat Sinterklaas een kinderfeest zijn voor alle kinderen. Ook scanderen ze leuzen als ‘weg Zwarte Piet’. Bij het vak staat een groot aantal agenten, ook in burger.

De demonstranten gebruiken ook een megafoon en scanderen leuzen dwars door de sinterklaasliedjes heen. Hun aanwezigheid leidt tot veel verontwaardigde reacties. ,,Ze moeten zich schamen. Mijn kleine meisje is in tranen”, zegt een moeder met een huilend meisje.

In Zaandam is een pro-Zwarte Piet demonstrant opgepakt vlakbij het vak waar mensen tegen Zwarte Piet demonstreren. Waarom de politie de man meenam is nog niet duidelijk.

Foto: ANP

Voorstanders

Aan de andere kant van de route staat een groepje voorstanders van Zwarte Piet met Nederlandse vlaggen. Op de ramen van sommige huizen langs de route hangen posters met een afbeelding van Zwarte Piet met teksten als ‘handen af van onze tradities’.

Kort geding

Over de landelijke intocht was vooraf veel te doen. Tegenstanders van Zwarte Piet probeerden afgelopen week via een kort geding bij de rechtbank in Haarlem te voorkomen dat er zwart geschminkte hulpjes van Sint bij de aankomst waren te zien. De rechter ging hier echter niet in mee.

Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Sinterklaas is weer in Nederland
Sluiten