Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 8 jan 2018 / 13:10 uur

Narcisten houden van andere narcisten op Instagram

We kennen allemaal wel zo’n iemand die de hele dag selfies plaatst en er alles aan doet om zichzelf op internet zo mooi mogelijk te profileren. Het type dat denkt een BN’er te zijn na een figurantenrol in Dokter Tinus of een zoutloze auditie bij een talentenjacht.

Narcistische personen gebruiken sociale media als reclame voor zichzelf. En nu is er onderzocht hoe deze mensen reageren op gebruikers die hetzelfde gedrag vertonen. Seunga Venus van de Sejong Universiteit deelde haar verhaal met Psypost. Zij koppelt plaatsen van overmatig veel selfies met narcisme.

Wat een narcist eigenlijk precies? Narcisten voelen zich verheven boven anderen en zoeken voortdurend naar bewondering en erkenning. Deze bewondering en erkenning willen ze bevestigd zien. Dit gaat hand in hand met een overdreven groots beeld van zichzelf. En sociale media is de perfecte plek voor hen om aan erkenning te komen en een overdreven groots beeld van zichzelf neer te zetten.

Psychologische patronen aan de hand van Instagramgedrag ©ANP

Wisselwerking

In het onderzoek werd het Instagramgedrag 276 volwassenen in kaart gebracht. De gebruikers die het meest actief waren met het plaatsen van selfies en groepsfoto’s werden ook het meest narcistisch bevonden. „Selfies en ‘groupies’ (groepsfoto’s) worden als narcistischer ervaren dan foto’s die gemaakt zijn door anderen of neutrale beelden zoals huisdieren of zonsondergangen." vertelt Venus.

Venus vervolgt: „Uit ons onderzoek blijkt nu dat mensen met meer narcistische trekken een positievere houding hebben ten opzichte van gebruikers die veel gelijkenissen met hun vertonen. Wanneer twee gebruikers beide veel selfies plaatsen zijn zij beide sneller geneigd om elkaar te volgen en de selfies van de ander te liken. Vanwege het interactieve karakter van sociale media helpen ze zo elkaar om meer erkenning te krijgen."

Er bestaan twee types narcisme; grandioos en kwetsbaar narcisme. In dit onderzoek is alleen grandioos narcisme onder de loep genomen. De onderzoekers willen in zich in de toekomst meer op beide vormen van vermeend narcisme op sociale media focussen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Narcisten houden van andere narcisten op Instagram
Sluiten