Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

SGP: Loslopende katten moeten verboden worden

„Een huisdier moet een huisdier zijn. Die houd je binnen in je eigen tuin”. Dat zijn de woorden van Marco Kleppe, lijsttrekker van de SGP in het Zeeuwse dorp Kapelle. Hij pleit voor een verbod op loslopende katten op straat.

Geen loslopende katten

Tegenover Eindhovens Dagblad benadrukt Kleppe dat hij geen kattenhater is: „Ik ben dol op dieren”, zo stelt hij. Toch is hij van mening dat katten niet los op straat horen te lopen. Op eigen terrein mag dat, maar in de openbare ruimte zouden ze aan de lijn moeten: „Over honden bestaan al heldere afspraken: we vinden het heel normaal dat we onze hond niet los laten lopen. Maar bij katten is dat niet vanzelfsprekend.”

Kleppe erkent dat er belangrijkere zaken zijn waar hij zich als politicus mee bezig moet houden: „Maar er zijn ook een heleboel kleinere dingen waar mensen zich aan ergeren. Toen we de afgelopen maanden met burgers spraken, werd dit onderwerp heel vaak genoemd.”

Bewustzijn

Dat het daadwerkelijk tot een verbod komt voor loslopende katten lijkt niet heel waarschijnlijk. Met zijn voorstel wil Kleppe vooral bewustwording creëren rond het feit dat het niet normaal is dat een kat zomaar buiten kan lopen en overal zijn behoefte kan doen: „Elke omwenteling begint met erover te praten. Het is ook vies als kinderen spelen op plaatsen waar kattenpoep ligt. Uitwerpselen brengen bovendien gezondheidsrisico’s met zich mee.”

De SGP-lijsttrekker hoopt dat na de gemeenteraadsverkiezingen veel eigenaren er voor kiezen hun dier te laten chippen of voorzieningen aanbrengen zodat hun kat niet meer over de schutting kan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.