Rens Oving
Rens Oving Nieuws 25 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Nergens zoveel steun voor Erdogan als in Nederland

Bij de laatste verkiezingen mochten 270.000 Nederlandse Turken stemmen. Ongeveer de helft van hen deed dit ook. Een overgrote meerderheid, 69 procent, stemde daarbij op de AKP van Erdogan.

Dat was een groter aandeel dan waar ook in de wereld. Veel groter ook dan in Turkije zelf waar Erdogan ongeveer de helft van de stemmen achter zich wist te krijgen.

Floris Vermeulen, van de Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek naar het stemgedrag van Nederlandse Turken. „Erdogan en zijn AK-Partij zijn vooral onder conservatieve Turken in Nederland populair. De generatie van de gastarbeiders kwam van het conservatieve platteland, dit zijn de gebieden waar Erdogan ook in Turkije de meest aanhang heeft.”

Daar komt bij dat ook onder hoogopgeleide jonge Nederlandse Turken de AK-Partij populair is. „Zij voelen een sterke binding met Turkije en die wordt gevoed door het gevoel dat ze in Nederland nooit helemaal welkom zijn. De AK-Partij profiteert hiervan door een sterke organisatie in het buitenland.”

Hoewel een meerderheid van de Nederlandse Turken op Erdogan stemde, betekent dat natuurlijk niet dat er geen tegenstanders zijn. „De Turkse gemeenschap in Nederland is net zo gepolariseerd als in Turkije zelf”, benadrukt Vermeulen. „De helft van de Nederlandse Turken voelde niet de behoefte om een stem uit te brengen in deze verkiezingen in een ander land. Maar diegene die het wel deden, stemden vooral op basis van emotie. Conservatief en nationalistisch.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.