Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 23 sep 2015 / 08:45 uur

PETA spant rechtszaak aan om auteursrecht apenselfie

De 6-jarige makaak Naruto maakte in 2011 een selfie die vervolgens wereldwijd rechtenvrij werd gebruikt. Dierenrechtenactivisten zijn nu van mening dat alle opbrengsten van de foto’s naar Naruto moeten gaan. Dat geld moet vervolgens worden gebruikt ten behoeve van de kuifmakaken die in een reservaat in Indonesië leven. Dat meldt The Guardian.

Makaken

Dinsdag is een nieuwe rechtszaak aangespannen door de People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) bij de rechtbank in San Francisco. PETA is opzoek naar een gerechtelijk bevel waarmee de organisatie alle opbrengsten van de foto op kan eisen. Dat geld wil men gebruiken ten behoeve van Naruto en andere kuifmakaken die in een reservaat in Indonesië leven.

De foto’s zijn in 2011 genomen in bijzijn van de Britse natuurfotograaf David Slater. Uitgeverij Blurb heeft de foto vervolgens gepubliceerd in het boek ‘Wildlife Personalities’, een boek van fotograaf Slater. Maar er zijn meer instanties die de foto’s hebben gebruikt, waaronder Wikipedia. Men beweert dat er geen auteursrecht op de foto’s zit, omdat deze zijn genomen door een dier en niet door een persoon.

Fotograaf Slater heeft laten weten „heel bedroefd” te zijn om het aanspannen van de rechtszaak, omdat hij zichzelf als voorstander van dierenrechten beschouwt.

Auteursrecht bij mensen

Vorig jaar heeft de US Copyright Office een update van het handboek van hun beleid gepubliceerd, waarin staat dat auteursrechten alleen bestaan voor materiaal dat door mensen is gemaakt. Er staat specifiek dat werken van dieren daarvoor niet in aanmerking komen.

Jeffrey Kerr, advocaat voor PETA, noemt de US Copyright Office echter „enkel een advies” en stelt dat in de US Copyright Act zelf niets staat over auteursrechten die zich beperken tot mensen. „Volgens de officiële wet rust er auteursrecht op originele werken, zonder dat daarbij iets wordt gezegd over soort”, verklaart Kerr. „De wet is dus duidelijk: het auteursrecht berust niet op de eigenaar van de camera, maar op de maker van de foto.”

Brein achter foto’s

Slater is ontzet door het langdurige geschil over de foto’s. Hij is van mening dat het auteursrecht bij zijn bedrijf, Wildlife Personalities Ltd., ligt en dat moet wat hem betreft wereldwijd worden gehonoreerd. „Het is een feit dat ik het brein achter de foto’s ben, ik heb alles opgezet. De aap heeft enkel op een knop van een camera op een statief gedrukt. Een statief die ik heb geplaatst en heb vastgehouden tijdens het shot.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PETA spant rechtszaak aan om auteursrecht apenselfie
Sluiten