Esther Zandberg
Esther Zandberg Nieuws 23 sep 2015 / 10:36 uur

Aantal vrouwen in de gevangenis neemt sterk toe

Wereldwijd zitten steeds meer vrouwen achter de tralies. In de afgelopen 15 jaar is het aantal vrouwen in de nor met 50 procent gestegen.

50 procent

Het Amerikaanse Institute for Criminal Policy Research (ICPR) heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid vrouwen in de gevangenis. Wereldwijd zitten er zo’n 700.000 vrouwen en meisjes achter de tralies. De grote landen Rusland, China en de VS zijn verantwoordelijkheid voor de helft van deze vrouwen. In 2000 werd het aantal vrouwen in de gevangenis ook al geteld, toen zaten er 466.000 vrouwen in hechtenis. Uit de nieuwe cijfers blijkt dus dat het aantal vrouwen dat vastzit, is gestegen met ruim 50 procent.

Lees ook: Voedingssupplementen tegen geweld in gevangenis

Nederland

In Nederland zien we juist een hele andere trend. In ons kikkerlandje zitten 687 vrouwen in de gevangenis, ten opzichte van 1161 in 2010. Dat is in verhouding weinig. Iets meer dan vijf procent van het aantal gedetineerden in Nederland is hiermee vrouwelijk.

Het gaat om een vooral cijfermatige rapportage. Wat de oorzaak is van het stijgend aantal vrouwelijke boefjes, blijft buiten beschouwing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aantal vrouwen in de gevangenis neemt sterk toe
Sluiten