Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 23 sep 2015 / 08:30 uur

Goed nieuws: Gebruik ‘Happy Birthday’ is weer gratis

Yes! We kunnen weer onbezorgd Happy Birthday inzetten op feestjes en partijen. De rechten van het liedje zijn namelijk weer vrij gekomen, waardoor iedereen zonder zorgen het verjaardagslied mag gebruiken.

Flink bedrag

De oorspronkelijke melodie van Happy Birthday werd in 1933 gecomponeerd. Het bedrijf Warner/Chappell had de rechten voor de muziek sinds 1988 in handen. Althans, dat dachten ze. Tot nu toe was het dus ook ten strengste verboden om zomaar het lied te gebruiken in films of liedjes. Eerst moest er dan een flink bedrag betaald worden aan de muziekmaatschappij. Dat is nu voorbij, want de Amerikaanse rechter George King heeft bepaald dat Warner/Chapell eigenlijk helemaal de rechten niet heeft, alleen het pianoriedeltje en niet de tekst, zo schrijft BBC.

Rechtszaak

De rechtszaak werd aangespannen door twee filmmakers die in 2013 begonnen aan een documentaire over het welbekende liedje. Warner/Chapell greep echter al snel in toen ze lucht kregen van de film en verzochten de twee even met een groot geldbedrag over de brug te komen. De filmmakers sleepten vervolgens de maatschappij voor de rechter. En met succes.

Lees ook: Rowan Atkinson viert 25e verjaardag Mr Bean in stijl

Twee miljoen

Hoewel Warner/Chapell nu de officiële rechten kwijt is, heeft Happy Birthday de organisatie geen windeieren gelegd. De muziekmaatschappij vroeg namelijk 1,500 dollar voor het gebruik van het lied, waarmee ze zo’n twee miljoen dollar per jaar verdienden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goed nieuws: Gebruik ‘Happy Birthday’ is weer gratis
Sluiten