Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 16 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Circussen houden wilde dieren ondanks optreedverbod

„De olifanten blijven bij ons. Klaar." Willem van Heybeek, tourneemanager van circus Renz Internationaal is stellig: wet of geen wet, de olifanten gaan niet weg. Vanaf dinsdag zijn optredens van wilde dieren in het circus in ons land bij wet verboden. Maar dat betekent niet dat de circussen met wilde dieren die in ons land rondreizen, ook daadwerkelijk afstand hebben gedaan van de dieren.

Lees ook: Voorstander versus tegenstander verbod wilde circusdieren

Renz

Zo staan de drie olifanten van circus Renz Internationaal de komende twee weken ‘gewoon’ bij de circustent in Groningen, laat Van Heybeek weten. Optreden zullen ze niet, dus de kersverse nieuwe wet wordt niet overtreden, volgens de tourneemanager. Wat hem betreft gaan de olifanten over twee weken ook gewoon mee naar de volgende bestemming: Leek. En alle daarop volgende bestemmingen.

„Deze olifanten zijn hier al 35 jaar, die doe je niet weg." Toch schrijft de nieuwe wet ook voor dat vervoer van de wilde dieren ‘ten behoeve van een optreden’ niet mag. „Desnoods neem ik ze lopend aan de hand mee", zegt Van Heybeek. „Maar ze blijven bij ons."

Freiwald

Ook bij circus Freiwald, waar ze een olifant en twee zebra’s hebben, houden ze de wilde dieren vooralsnog in Nederland. Maandagavond vindt er nog een spoedoverleg met de advocaat plaats. „Tot en met zondag zijn wij in Heerlen en de olifant en zebra’s zijn daar nu ook", zegt Gerard Guiking. Ook hier zullen de ‘verboden’ dieren niet optreden. Wel worden plannen beraamd hoe straks met het vervoer van de dieren om te gaan. „Onze advocaat is druk bezig met de juridische kant. Vervoer met het doel om op te treden is verboden, maar wat als de dieren niet optreden? We weten niet hoe dat zal uitpakken. We wachten nu het juridische advies af."

Belly Wien

Circus Belly Wien laat weten de 3 tijgers maandag van Nederland naar Duitsland te brengen, hier gelden andere regels wat betreft circusdieren. „Als tijdelijke oplossing", zegt Kevin van Geet. „We willen het risico niet lopen dat ze in beslag worden genomen."

Wet

De hoop bij de circussen is dat de wet wordt teruggedraaid. De Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) heeft hiervoor juristen aan het werk gezet. „Wat is het gevolg van een verbod? De dieren verdwijnen naar het buitenland", zegt Simon de Winter van de VNCO. „Wij pleiten voor regelgeving. Strenge regels wat betreft dierenwelzijn waar circussen aan moeten voldoen om wilde dieren te mogen houden. Het is niet aan het kabinet om te bepalen of iets wel of niet van deze tijd is. Dat is aan het publiek."

Lees ook: Gezocht: Plekje voor ex-showleeuwen en tijgers

Wilde Dieren de Tent Uit

Leonie Vestering van de Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit, die zich hard heeft gemaakt voor het verbod op circusdieren, noemt de beslissing van de circussen om de dieren hier te houden en eventueel straks te vervoeren dom. „Wij bieden nu aan de dieren kosteloos op te vangen. Als de dieren straks in beslag worden genomen, omdat er mee wordt gereisd door Nederland gaat dat het circus heel veel geld kosten." Over het standhouden van de wet maakt Vestering zich geen zorgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Circussen houden wilde dieren ondanks optreedverbod
Sluiten