Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 3 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Gezocht: Plekje voor ex-showleeuwen en tijgers

Een bos, een verlaten vakantiepark of een tiental hectare weiland bij jou in de buurt waar nauwelijks iets mee gedaan wordt? Dan is er een kans dat hier binnenkort tijgers en leeuwen rondlopen. Met het oog op het toekomstige verbod op wilde dieren in het circus is stichting Vier Voeters hard op zoek naar een nieuwe plek waar afgedankte circusdieren kunnen worden opvangen.

Showdieren

Op dit moment heeft de stichting al 15 tijgers, 2 leeuwen, een panter en een Bengaalse tijgerkat gehuisvest in opvangcentrum Felida, tussen de Friese weilanden. Ooit waren dit onder andere showdieren in Europese dierentuinen of circussen, maar de dieren werden afgedankt.

Voor een deel van deze wilde dieren wacht een reis naar Zuid-Afrika, waar zij een thuis zullen vinden in het veel grotere reservaat LionsRock. Maar sommige tijgers en leeuwen kunnen de lange reis naar Zuid-Afrika niet aan.

Ruimtegebrek

In het opvangcentrum in Friesland blijven is mogelijk, maar dat noemt de stichting ’niet gewenst’ vanwege ruimtegebrek. De nu al beperkte ruimte zal naar verwachting straks ook nog gedeeld moeten worden met steeds meer ex-circusdieren. Vanaf 15 september zijn wilde dieren in het circus in ons land verboden. Andere Europese landen waar deze wet nog niet geldt, zullen mogelijk binnenkort volgen. En dus doet stichting Vier Voeters een beroep op de provincies en gemeentes in ons land: wie heeft een stuk grond voor afgedankte tijgers en leeuwen?

Educatie

„Ideaal zou 1 hectare per dier zijn”, zegt Inez de Ligt, directeur stichting Vier Voeters. „Maar we zoeken ten minste een stuk grond van 10 hectare.” Naast de dieren huisvesten, verzorgen en indien mogelijk laten doorreizen naar Afrika, wil De Ligt meer. „We willen er een educatief centrum van maken. Een nieuw concept dierentuin om zo bewustwording te creëren van de omstandigheden waarin veel dieren in gevangenschap moeten leven.”

Berenparken

In Europa heeft stichting Vier Voeters al een aantal educatiecentra in combinatie met opvangcentra voor beren uit voornamelijk Oost-Europa. „Ons berenpark in Duitsland trekt jaarlijks 70.000 bezoekers”, zegt De Ligt. „Een soortgelijk park willen wij in Nederland met tijgers en leeuwen.”

Een dierentuin zal het zeker niet worden, onderstreept De Ligt. „Het dierenwelzijn staat voor op. De dieren moeten genoeg ruimte hebben om hun eigen ding te doen. Wat wij in ons berenpark in Duitsland zien, is heel bijzonder: veel circusberen die nooit een winterslaap hielden, doen dat nu in het opvangcentrum wel. Hun natuurlijke dierlijke instinct komt terug.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.