Commerciële redactie
Commerciële redactie Gesponsord 7 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Zo voorkom je een miskoop wanneer je elektronica of apparatuur koopt

Consumentenelektronica is tegenwoordig volledig in ons leven geïntegreerd. Of het nu de nieuwste gadget is of een essentieel huishoudelijk apparaat, het blijft een grote uitgave. Een uitgave waar je het liefst op bespaart als het even kan. En niet alleen besparen, je wilt zeker geen miskoop doen waar je achteraf spijt van krijgt.

Toch weerhoudt haast mensen er soms van om dingen helemaal door te denken bij een aanschaf. Als morgen jouw laptop of smartphone het ineens begeeft, dan peins je er niet over om diezelfde dag nog een nieuwe aan te schaffen. Om te zorgen dat jouw volgende aankoop geen miskoop wordt hebben wij alvast een paar tips op een rijtje gezet voor jou.

Weet wat je zoekt om miskoop te voorkomen

Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar weet wat je precies zoekt. Vraag jezelf af welke functies belangrijk voor jou zijn en bepaal daarbij een passend en ook realistisch budget. Of stel je eisen naar beneden zodat ze binnen jouw budget passen. Kiezen voor de goedkoopste optie is echter misschien niet altijd de beste optie. Soms moet je kiezen voor een duurdere optie, gewoon omdat het veel beter is dan alle andere alternatieven omdat deze nou net die voor jou essentiële functies heeft.

Kies de voordeligste tijd

Wanneer je weet wat je wilt en je hebt het niet direct nodig, dan kun je het gemakkelijkste geldt besparen door elektronica te kopen in de juiste periode. Op Black Friday zijn vrijwel alle soorten elektronica en witgoed afgeprijsd. Daarnaast hebben veel types elektronica een beste periode om ze aan te schaffen. Dit houdt meestal verband met het lanceren van nieuwe producten, dan worden oudere modellen goedkoper.

Wanneer je bijvoorbeeld een Apple-product wilt aanschaffen zul je wanneer een nieuw model uit komt – vaak in de maanden september en oktober – het oudere model goedkoper kunnen aanschaffen. Dit geldt ook voor andere producten, wanneer nieuwe modellen gelanceerd worden zul je een ouder model goedkoper kunnen aanschaffen. Het kan daarom lonen om eerst eens online op te zoeken wanneer nieuwe modellen worden gelanceerd. Met een beetje geduld bespaar je afhankelijk van het product zo gemakkelijk honderden euro’s. Twijfel je of een ouder model wel goed genoeg is? De gadgets van tegenwoordig zijn met iedere lancering voorzien van talloze hypermoderne (en misschien ook wel onnodige) snufjes. Vaak volstaat een oud model prima daarom gewoon omdat het nog steeds doet waar het voor nodig is.

Doe onderzoek online en bega geen miskoop

Een van de meest gemaakte fouten door mensen bij het kopen van consumentenelektronica online is dat ze niet de tijd nemen om wat extra onderzoek te doen. Tegenwoordig kun je online zo veel meer informatie over producten vinden dan vroeger online. Een van de manieren om geen miskoop te doen is door de beoordelingen van mensen door te nemen. Zo ontdek je of het product wel bij je past en lees je wellicht over ontbrekende features waar je zelf nog niet over nagedacht had. Het klinkt zo logisch om reviews te raadplegen maar het is toch iets wat je soms in de haast even over het hoofd ziet. Heb je jouw research gedaan en weet je wat je wil? Het kan verleidelijk te zijn om in-store of bij de eerste webshop direct een aankoop te doen, maar even online zoeken kan al zorgen dat je enkele tientjes tot honderden euro’s bespaart.

Weet waar je op moet besparen en waarop juist niet

Verzenden of ophalen? Voor veel mensen zijn bezorgkosten een onnodige uitgave als ze geen groot meubel kopen, ze denken dat ze het zelf wel kunnen meenemen of ophalen. Een minikoelkast of kleine televisie past inderdaad misschien wel in de kofferbak van jouw auto, maar dat betekent niet dat het een verstandig idee is om te doen. OLED-, LED- en Plasma televisies moeten bijvoorbeeld namelijk altijd staand vervoerd worden om (interne) schade aan de tv te voorkomen, dit geldt even goed voor een koelkast en voor veel andere huishoudelijke apparatuur. Men is vaak geneigd om te besparen op posten die achteraf niet zo slim waren. Bespaar juist op werkelijk onnodige posten zoals overbodige accessoires. Uiteraard is het wel verstandig om essentiële accessoires aan te schaffen, zoals een screenprotector bij een nieuwe smartphone zodat je niet binnen de kortste keren met een barst in jouw smartphonescherm rondloopt.

Verkijk je niet op merken

Producten van bekende fabrikanten staan vaak bekend als betrouwbare producten met dergelijke garantie en betrouwbare after-sales service. Je bent daardoor sneller geneigd om een product van zo’n dergelijk merk aan te schaffen. Toch betaal je niet alleen voor de kwaliteit van zo’n product. Je betaalt ook voor opgebouwde merknaam en bijvoorbeeld marketingactiviteiten. De tablet werd immens populair door de lancering van de iPad door Apple. Keer op keer wist Apple weer te verbazen met een nieuw model met de nieuwste snufjes. Niet gek dat wanneer je aan een tablet denkt, dat de keuze voor een Apple iPad al snel gemaakt is. Maar tegenwoordig zijn er genoeg tablets die zeker qua prijskwaliteit niet onderdoen voor de iPad. De ene na de andere tablet-aanbieding vind je online.

Nog meer tips nodig tegen een (online) miskoop? Bij buitenlandse websites gaat nog veel mis.

11 tips voor het opruimen van kleine ruimtes (zoals een studentenkamer)