Erik Jonk
Erik Jonk Lifestyle 5 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

11 tips voor het opruimen van kleine ruimtes (zoals een studentenkamer)

Is het weer eens tijd voor een beetje (boel) opruimen? Dan lees je hier opberg- en opruimtips, zodat zelfs de kleine ruimtes er netjes uit zullen zien.

Als je op kamers woont dan ‘moet’ je ook even doorlezen, want deze tips kunnen je misschien helpen je smalle studentkamer er wat groter uit te laten zien.

Tips bij het opruimen om alles uit je kleine ruimte te halen

1. Gebruik de ruimte op je kasten

In een kleine kamer wil je alles halen uit de weinige ruimte die je hebt. Daar valt de ruimte boven je kasten dus ook onder. Zet boxen met spullen die je niet vaak nodig hebt op plekken waar je niet zo makkelijk bij kan.

2. Benut de ruimte onder je bed

Of je nou opbergboxen onder je bed plaatst of leuke manden, vergeet de ruimte onder je bed niet. Je kan er ook voor kiezen om een bed te kopen waar de opbergruimte er al in zit. Die zijn stijlvol en praktisch.

3. Kies voor multifunctionele meubels

Naast je bed kan je ook voor andere meubels in je kamer kijken of er handige designs zijn die meer ruimte bieden. Denk aan een kast die je ook tot een tafel uit kan klappen of een eettafel die je ook prima als bureau kan gebruiken.

4. Ga voor een stapelbed

Zo kan je de ruimte onder je bed pas echt gebruiken. Vooral een bureau kan je ideaal onder een stapelbed kwijt.

5. Plaats een kledingrek

Vervang je grote kledingkast door een kledingrek en een ladekast. Op je ladekast kan je ook weer andere spullen kwijt en een kledingrek laat je ruimte er opener en groter uitzien. Bovendien heb je dan een mobiele kledingkast waar je kleren er mooi bij hangen.

Opruimen met kubuskasten of wandplanken

6. KALLAX Kubuskasten

Bij IKEA zijn hele handige kubuskasten te vinden waar je gemakkelijk boeken in de vakken kan sorteren en een televisie bovenop kan zetten. Verder zijn er bij de IKEA natuurlijk ook bijpassende lades en bakken voor de KALLAX kasten te vinden.

7. Of kies voor wandplanken

Een goed alternatief voor een kleine boekenkast zijn deze zwevende planken. Ze nemen minder ruimte in beslag, maar zorgen toch voor wat stijl en opbergruimte in je kamer

8. Decoraties aan je muur

Haal minder decoraties in huis die ruimte in beslag nemen en focus je in plaats daarvan op je kale muren. Als je iets aan de muur wilt hangen is dubbelzijdige tape een echte aanrader of gebruik washi tape voor je foto’s.

9. Polyester organizers

Je kan ze in de kast hangen of in de hoek van je kamer. Het maakt niet uit waar je ze hangt, maar handig zijn ze zeker. Je kan er van alles in kwijt van kleren tot schoolspullen tot je make-up tas en ze zijn in mooie strakke designs te verkrijgen.

10. Koop klein

Let bij je aankopen op hoeveel ruimte het gaat innemen in je kamer. Kan het kleiner dan wat je in gedachte hebt? Ga dan voor kleiner. Je zal jezelf straks dankbaar zijn voor de ruimte die je ermee hebt bespaard.

11. Denk er twee keer over na voor je iets koopt

Als laatste opbergtip zeggen we nog: denk er nog een keer extra over na of je de ruimte er wel echt voor over hebt. Het zou jammer zijn als je dadelijk geen ruimte hebt voor die toffe kast die je echt zou willen hebben.

Misschien is een huishoudrobot ook wel iets trouwens… Daarover lees je hier meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.