Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 7 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Cardano is nummer 3 achter Bitcoin en Ethereum: dit moet je weten

De kans is klein dat je nog nooit van Bitcoin hebt gehoord. Ook Ethereum klinkt je vast bekend in de oren nu één exemplaar bijna 4000 dollar waard is. Maar heb je ook al eens gehoord van Cardano (ADA)? Met een recordkoers van 3 dollar vorige week, komt de munt nog niet in de buurt van de grote jongens. Maar als nummer drie van de wereld kun je Cardano ook niet negeren.

Wat is er speciaal aan deze munt? En waarom zou je wel of niet in Cardano moeten investeren?

Wat is Cardano (ADA)?

We beginnen bij het begin: wat is Cardano? Je kunt de digitale munt dus een beetje vergelijken met andere cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum. Het project is populair, omdat verschillende voordelen van andere cryptovaluta in Cardano worden gecombineerd. De munt heeft onder andere de veilige opslagwaarde van Bitcoin, de lage transactiekosten van Litecoin en de ‘smart contracts’ van Ethereum. Over die ‘smart contracts’ later meer.

Vorige week donderdag is de koers van cryptomunt Cardano voor het eerst boven de drie dollar gestegen. Hierdoor heeft de digitale munt bijna een marktwaarde van 100 miljard. Na Bitcoin en Ethereum is Cardano de grootste cryptomunt ter wereld.

Wel of niet in Cardano investeren?

Wat maakt Cardano anders dan andere cryptovaluta zoals de Bitcoin?

Snelle transacties

De blockchaintechnologie van Cardano bestaat uit twee lagen. In de eerste laag worden alle transacties opgeslagen en is te zien hoeveel er van de ene wallet naar de ander moet gaan. Voorbeeld: Thomas moet Linda 500 ADA’s betalen. In de tweede laag worden alle ‘smart contracts’ bewaard.

Een smart contract is een digitaal protocol dat ervoor zorgt dat een contract automatisch wordt uitgevoerd als bepaalde criteria behaald worden. Bijvoorbeeld dat een webshop-betaling pas wordt verzonden als de PostNL-bezorger het pakketje heeft afgeleverd. Hier hoeven geen financiële instellingen als banken of notarissen aan te pas te komen.

Ethereum heeft ook ‘smart contracts’, maar daar worden ze op dezelfde laag bewaard, waardoor transacties minder snel afgehandeld worden. Je snapt dat de digitale munt van de toekomst veel transacties per seconde moet aankunnen als je een globaal betaalmiddel wil zijn. Er zijn daarom mensen die geloven dat Cardano op een gegeven moment Ethereum zal inhalen.

Door de twee verschillende lagen biedt Cardano ook extra veiligheid ten opzichte van crypto’s met maar één blockchain.

Duurzamer alternatief voor de Bitcoin

Om Bitcoin is tegenwoordig veel te doen, omdat de munt het tegenovergestelde van milieuvriendelijk is en energie vreet. Cardano gebruikt het zogenaamde Proof of Stake-concept. Hiervan wordt gezegd dat het vier miljoen keer energiezuiniger is. Je kunt de grootte van het energieverschil een beetje vergelijken met het energieverbruik van een huishouden (Cardano) en van een klein land (Bitcoin).

Volgens oprichter Charles Hoskinson (die eerder al Ethereum oprichtte) verbruikt het hele netwerk slechts 6 gigawattuur stroom per jaar. Ter vergelijking: uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt dat het netwerk van Bitcoin zo’n 121.36 terawattuur per jaar verbruikt.

Veel zorg

Opvallend aan Cardano is ook hoeveel werk er in de munt wordt gestoken. Er zijn drie organisaties die fulltime aan het ontwikkelen van de munt werken. Dit zorgt ervoor dat de munt één van de actiefste projecten is op het gebied van ontwikkelingen.

Bovendien is de broncode van Cardano volledig doorgelicht door experts, onderzoekers en wetenschappers voor fouten of bugs. Dit is een unicum in de blockchain-wereld. Cardano wil zo een hoge standaard voor cryptocurrencies creëeren.

Populair, maar nog niet veel waard

Met een koers die schommelt rond de drie dollar, kun je Cardano nog niet vergelijken met de populariteit van Bitcoin en Ethereum. Maar wanneer je baalt dat je niet eerder in die twee munten bent ingestapt, kan Cardano (of een andere relatief onbekende munt) een interessante keuze zijn.

Bitcoin verbruikt jaarlijks ‘meer elektrische energie dan Nederland’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Cardano is nummer 3 achter Bitcoin en Ethereum: dit moet je weten
Sluiten