Jesse Sprikkelman
Jesse Sprikkelman Geld & Carrière 21 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Opleiding verpleegkunde minder populair: dit verdien je in de verpleging

Een studie volgen tot verpleegkundige is minder populair geworden, op zowel het mbo als het hbo. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eén van de redenen dat jongeren een andere opleiding kiezen is het vaak tegenvallende salaris in de zorg.

De instroom van mbo-studenten verpleegkunde is met 20 procent gedaald in vergelijking met twee jaar geleden. Ook op het hbo is het minder populair, daar daalde het aantal studenten met 26 procent. Twee jaar geleden was er veel aandacht voor de krapte in de zorg, door de coronapandemie. Dat zorgde toen voor veel animo voor de studie. 

Zorg hard nodig door vergrijzing

Aan het begin van het huidige studiejaar begonnen zo’n 9000 studenten aan de opleiding tot mbo-verpleegkundige. Bijna 7000 begonnen aan de opleiding tot hbo-verpleegkundige. Twee jaar daarvoor waren dit er nog 11.000 en 9000. Dat is een slecht teken, want goede zorg is hard nodig in ons land. We hebben immers te maken met vergrijzing. 

Corine Latour is voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde. Zij noemt het in het NOS Radio 1-journaal „een kleine ramp.” Volgens haar is er veel aandacht voor de minder leuke aspecten van het vak. „Het gaat over grote tekorten, lage salarissen en stakingen. Dat is niet positief voor de instroom van studenten.” Ook zijn potentiële verpleegkundigen bang voor een hoge werkdruk.

Daarnaast ziet ze ook dat studenten die de opleiding wel afronden, niet altijd in de zorg blijven. „De achterdeur staat vrij wijd open. Een groot deel van de afgestudeerden verlaat binnen twee jaar het vak alweer.” 

Wat verdien je als verpleegkundige?

Maar wat verdien je dan in de zorg? We zetten een aantal indicaties van salarissen op een rij, behorend bij een fulltime dienstverband. De bedragen zijn bruto. Een beginnend verpleegkundige met een mbo-diploma verdient gemiddeld 2497 euro per maand. Heb je een hbo-diploma? Dan verdien je iets meer. Namelijk gemiddeld 3178 euro per maand. 

Een verpleegkundige op de ic of de spoedeisende hulp verdien tussen de 3418 en 4906 per maand. Het meeste verdien je als ambulanceverpleegkundige: tussen de 3923 en 5746 euro per maand. Maar ook een wijkverpleegkundige heeft minder te klagen, met tussen de 3250 tot 4900 per maand aan salaris. Wel kun je door secundaire arbeidsvoorwaarden soms op een paar honderd euro extra per maand rekenen, bijvoorbeeld door een onregelmatigheidstoeslag.

Wil je het echt maken in de zorg? Studeer dan door tot chirurg. Dan verdien je tussen de 5833 euro en 10.333 euro bruto per maand. Als vrouw heb je wel een voordeel als je in de zorg werkt, mannen hebben een extra nadeel. Hoe dat zit, legden we je al eerder uit.

Youp van ‘t Hek snijdt dementie aan in speciale Sophie & Jeroen: ‘Verpletterende indruk’

Kijkers verbaasd over kinderachtige burenruzie Mr. Frank Visser: ‘Gezellig, zo’n jongerencomplex’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties