Coen Grutters
Coen Grutters Geld & Carrière 15 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Het salaris van Kim Putters als nieuwe informateur in de formatie

Kim Putters volgt Ronald Plasterk op als informateur. Maar op welk salaris kan hij rekenen als verkenner tijdens de formatie?

NSC heeft er vorige week de brui aan gegeven toen Pieter Omtzigt wegliep van de formatiegesprekken. Na dit debacle heeft PVV-leider Geert Wilders PvdA-lid Kim Putters naar voren geschoven als nieuwe informateur, waarmee de Tweede Kamer vandaag instemde.

Wie is Kim Putters?

Putters is een man met ervaring, zo bewijst zijn omvangrijke curriculum vitae. Zo is hij jarenlang Eerste Kamerlid voor de PvdA geweest. Het salaris van Eerste Kamerleden is niet gek, zeker gezien het feit dat dit niet als voltijdfunctie gezien wordt. De meesten hebben er dus nog ander werk naast.

Later, tussen 2013 en 2022, was Putters directeur van het Sociaal Cultureel en Planbureau en in 2019 werd hij door de Volkskrant zelfs uitgeroepen tot invloedrijkste Nederlander. Dat met name door zijn rol als directeur als hoofdbestuurder van het SCP, dat als belangrijk adviesorgaan van het kabinet fungeert.

Het salaris van de informateur tijdens de formatie

Die ervaring komt hem nu goed van pas in zijn nieuwe functie als verkenner. Een veeleisende baan waarin Kim Putters coalitiemogelijkheden moet onderzoeken door talloze gesprekken te voeren met verschillende partijen en adviseurs. Zijn conclusies moeten worden samengevat in een uitgebreid eindverslag.

Een tijdrovende klus, en toch hoeft Kim Putters als nieuwe informateur niet op een groot geldbedrag te rekenen, zo blijkt. Sterker nog, als verkenner tijdens de formatie ontvang je geen rooie cent. „Informateur zijn, moet je zien als een grote eer”, legde politiek verslaggever Frits Wester in 2017 al uit aan RTL Nieuws. „Als je wordt gevraagd, doe je het.”

Gratis taxi en afhaalpizza

Toch zijn er enkele tegemoetkomingen waarop Kim Putters als informateur, maar ook de onderhandelende politici kunnen rekenen. Zo wordt tijdens de gesprekken het eten en drinken verzorgd, al is dat volgens Wester vaak niet meer dan een afhaalpizza en wat broodjes.

Daarnaast wordt alle betrokkenen vervoerd per dienstauto of taxi. Dit naar aanleiding van de inmiddels overleden PvdA’er Ed van Thijn, die na zware onderhandelingen bijna verongelukte door oververmoeidheid. Tja, een taxi is dan wel het minste wat voor de informateur en politici geregeld mag worden.

Jules (Je Zal Het Maar Hebben) liet zijn onderarm amputeren na schietincident

Vandaag Inside-mannen vragen Merel Ek naar bonje met Dilan Yeşilgöz: ‘Wat is dat tussen jullie?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties