Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 2 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Israël doodt hoge Hamasleider bij droneaanval op Beiroet

Door een Israëlische aanval op een buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet is dinsdag een hoge leider van de Palestijnse beweging Hamas gedood, melden lokale media. Het gaat om Saleh Al Arouri, de veronderstelde militaire leider van Hamas op de Westelijke Jordaanoever en een kopstuk in het politieke leiderschap van de beweging. Bij de aanval kwamen nog zeker drie andere mensen om het leven, mogelijk Al Arouri’s lijfwachten.

De televisiezender van Hamas heeft de dood van Al Arouri bevestigd en spreekt van „een verraderlijke zionistische aanval”. Israël zou met een drone een kantoor van de beweging in de zuidelijke buitenwijk Dahiyeh hebben aangevallen. Die wijk geldt als een bolwerk van de sjiitische beweging Hezbollah, een bondgenoot van Hamas in de strijd met Israël. Israël heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval niet opgeëist.

Premier Najib Mikati van Libanon veroordeelt in een verklaring de aanval als een „nieuwe Israëlische misdaad”. Hij spreekt van een poging om zijn land in een „nieuwe periode van confrontaties te lokken” met Israël. Israël viel in 1982 Libanon binnen en hield tot 2000 een deel van het buurland bezet. In 2006 trok het Israëlische leger opnieuw de grens over, toen in een oorlog met Hezbollah. Israël en Hezbollah bestoken elkaar sindsdien geregeld in het grensgebied. Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn die beschietingen toegenomen.

Al Arouri (57) werd geboren in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. In de jaren tachtig werd hij lid van Hamas en hij was een van de oprichters van de Al Qassam-brigades, de gewapende tak van de beweging. Hij bracht meer dan vijftien jaar door in Israëlische gevangenissen om zijn activiteiten voor Hamas. Sinds zijn jongste vrijlating in 2007 leefde hij in ballingschap in achtereenvolgens Syrië, Turkije en Libanon. In oktober maakte het Israëlische leger het huis van zijn familie in Ramallah met de grond gelijk. Na het nieuws van de dood van Al Arouri gingen mensen in Ramallah uit protest de straat op. Voor woensdag is in de stad een algehele staking uitgeroepen, meldt Al Jazeera.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties