Julia Osendarp
Julia Osendarp Geld & Carrière 3 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Dilemma: ‘Een goede vriend wil een groot geldbedrag lenen, maar ik twijfel’

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Metro deelt iedere week het dilemma van een lezer. Deze week: Jimmy (37), wiens goede vriend een groot geldbedrag wil lenen, maar hij twijfelt of hij akkoord moet gaan.

„Ik heb de luxe dat ik er financieel warmpjes bijzit. Ik heb een goede baan, een mooi huis, kan op vakantie wanneer ik wil en heb geen financiële zorgen. Inmiddels heb ik een flinke som geld bij elkaar gespaard. Kortom, geld is bij mij niet echt een probleem.

Goede vriend gaat door moeilijke tijd

Dat is momenteel bij een goede vriend van mij anders. Hij heeft een aantal financiële tegenslagen gehad. Verkeerde investeringen, gedoe door een scheiding en niet echt een stabiel inkomen. Inmiddels moet hij met vrij weinig zien rond te komen.

Hij is een goede gast. We kennen elkaar al een lange tijd en hebben genoeg met elkaar meegemaakt. Zijn scheiding hakte er bij hem behoorlijk in. Naast problemen met zijn ex-vrouw en kinderen, raakte hij behoorlijk depressief. Ik heb hem echt veel zien meemaken.

Vriendschap en geld lenen

Inmiddels wil hij een eigen bedrijf starten. Zelf vertelt hij dat hij doodongelukkig wordt in een ‘gewone’ baan. En voor zijn nieuwe onderneming, en zijn dagelijkse bezigheden, heeft hij geld nodig. Nu heeft hij mij gevraagd of ik hem 10.000 euro wil lenen. Een bedrag waarvan hij belooft dat hij het, zodra het kan, terugbetaalt. Zelf verwacht hij dat hij dat met zijn nieuwe bedrijf bij elkaar krijgt. Hij heeft dit bedrag nodig om de boel te overbruggen.

Ik mag hem heel erg graag en ik heb ook gezien dat hij het de laatste tijd niet gemakkelijk heeft gehad. Ik zou mijn vriend best willen helpen, maar ik voel ook weerstand als het over geld gaat. Ik heb zo vaak gehoord dat geld reden tot conflict was en ik heb altijd geleerd dat privé en zakelijk niet door elkaar moeten lopen. Hoewel ik hem graag zou willen helpen, ben ik ook bang dat dit plan van hem wellicht mis zou kunnen gaan. Er zitten namelijk nogal wat risico’s aan verbonden. En wat als hij het uiteindelijk niet terug kan betalen?

Dilemma: ‘Wel of geen geld lenen?’

Daarom zit ik erg in dubio of ik hem het geld wil lenen. Ik heb het, dat is het probleem niet. Maar het moet ook weer terugkomen. Toch vrees ik voor dit plan en ben ik bang dat het geleende geld tussen ons in komt te staan. Daartegenover zou ik het moeilijk vinden als hij de komende tijd een financieel lastige periode tegemoet gaat. Wat zouden jullie doen? En hebben andere Metro-lezers wellicht eenzelfde soort situatie meegemaakt? Ik ben heel benieuwd hoe dat soort situaties zijn afgelopen.”

Wat vind jij dat Jimmy moet doen? Reageer op onze Facebook-pagina of via Instagram! De reacties worden dan volgende week gepubliceerd.

Vorige week

Vorige week gaven Metro-lezers advies over het dilemma van Miriam (49), die niet goed weet hoe om te gaan met het drugsgebruik van haar zoon.

„Verbieden werkt niet, dat wakkert het alleen maar aan. Ga het gesprek met hem aan en maak duidelijk dat alle sores die er uit voortkomen voor zijn eigen rekening zijn. Dankjewel voor de les pa!”, adviseert Marcel.

Kimberley schrijft: „Probeer een open gesprek aan te gaan. Vraag informatie aan hem erover, zonder oordelen. En geef dan ook aan dat je het graag wat meer wilt begrijpen omdat jij het niet kent. Wat gebruikt hij dan precies? En laat hij zijn pillen bijvoorbeeld testen voor gebruik? Of weet hij niet eens dat dat kan? Daar zou je hem bijvoorbeeld ook op kunnen wijzen. Ik denk dat als je dingen verbiedt, hij juist in de weerstand gaat en je nog minder zicht erop en openheid erover krijgt dan nu.”

„Hem zijn gang laten gaan en hem vertrouwen. Het zijn inderdaad andere tijden!”, concludeert Sander.

En Richard zegt: „Praten over drugs helpt. Vraag wat en wanneer ze gebruiken. Vraag of er nog iemand bij is die achteraf kan vertellen wat je gebruikt hebt. Verder moet je kind het allemaal zelf ook wel een beetje uitzoeken.”

Dilemma: ‘Mijn collega loopt op werk volledig de kantjes ervan af, moet ik dat melden?’

Dilemma: ‘Mijn beste vriendin heeft een affaire en daar heb ik moeite mee’

Dilemma: ‘Moet ik de nieuwe partner van mijn ex vertellen dat hij een vreemdganger is?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties