Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Geld & Carrière 4 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Kop koffie in grote steden goedkoper, hier betaal je het minst (en het meest)

Even op stedentrip om de goedkoopste kop koffie te scoren? Het is geen gek idee als je naar de prijzen van een kopje koffie in ons land kijkt. In grote steden is de prijs namelijk gedaald, terwijl je daarbuiten juist meer betaalt.

Met een koffie-stedentrip heb je dus én goedkope koffie én een leuke dag. We vertellen je waar je je kopje koffie het goedkoopst haalt en waar je het meest betaalt. Weet je trouwens waarom je na een bakkie vaak naar de wc moet voor een grote boodschap? We leggen ‘t je hier uit.

Prijs van kop koffie in grote steden gedaald

In grote steden is de prijs van een kop koffie vorig jaar gemiddeld 6 procent gedaald. Landelijk is de prijs echter 3 procent gestegen, meldt meldt vakblad Misset Horeca na onderzoek. De onderzoekers constateren ook dat de populariteit van plantaardige cappuccino afneemt. De ‘havercappu’, een cappuccino met havermelk, won lange tijd juist aan populariteit.

Waarom de prijs van een kop koffie in grote steden is gedaald, is niet bekend. Een verklaring kan zijn dat gasten de hoge prijzen niet meer accepteren en ondernemers zich daarom gedwongen voelen de prijs te verlagen, stelt Misset Horeca.

Hier haal je je bakkie het goedkoopst

In de afgelopen tien jaar werd een kopje koffie ruim 30 procent duurder. Tussen 2021 en 2022 schoot de prijs als gevolg van inflatie, de oorlog in Oekraïne en de stijging van energie- en grondstofprijzen die daarmee gepaard gingen, met 8 procent omhoog.

Op zoek naar dé bestemming voor je koffie-stedentrip? Dan is Utrecht een goede optie. In de middelgrote stad is een kopje koffie met een prijs van gemiddeld 2,20 euro het goedkoopst. In Gelderland moet 3,40 euro neergeteld worden, waarmee de provincie het duurst is.

De afgelopen jaren nam het aandeel horecazaken dat plantaardige zuivelvarianten voor cappuccino en latte aanbood, fors toe. Van 57 procent in 2020 tot 75 procent in 2022. Maar aan die opmars kwam een einde: in 2023 nam dit af tot 67 procent. Bij veel van deze bedrijven worden slechts enkele plantaardige cappuccino’s per dag besteld.

Vast onderdeel in Miljoenenjacht plots weg (en daar zijn niet alle kijkers even blij mee)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties