Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 14 apr 2023
Leestijd: 1 minuut

Zoveel geld geef je per jaar uit en hier gaat het vooral aan op

Met de huidige inflatie hebben Nederlandse huishoudens ook te maken met een nieuw fenomeen: krimpflatie. Maar wat geeft een gemiddeld huishouden eigenlijk uit in een jaar tijd? En waar wordt dat geld aan besteed?

Dat wordt duidelijk in het rapport Nederland in cijfers 2022, van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gemiddeld besteedt een Nederlands huishouden jaarlijks 35.000 euro.

Uitgavenpatroon: zoveel geef je per jaar uit

De gemiddelde uitgaven van een huishouden zijn dus bijna gelijk aan een volledig jaarinkomen van Jan Modaal. Het meeste geld wordt besteed aan huisvesting, water en energie. Van de totale 35.000 euro gaat ruim een derde aan deze kostenposten op: gemiddeld komt dat neer op 11.821 euro. Ruim 12 procent wordt uitgegeven aan voeding en op de derde plaats staat vervoer; daar wordt zo’n 11 procent van de uitgaven aan besteed.

Soort besteding (CBS) percentage van totale besteding Bedrag
Huisvesting, water en energie 33,2 11.620 euro
Voeding 12,6 4410 euro
Vervoer 11,2 3920 euro
Recreatie en cultuur 8,5 2975 euro
Stoffering en apparaten. 6,5 2275 euro
Restaurants en hotels 4,7 1645 euro
Kleding en schoenen 3,9 1365 euro
Communicatie 3,5 1225 euro
Alcoholhoudende dranken en tabak 3,4 1190 euro
Overig 12,5 4375 euro

Niet voor ieder huishouden zijn de bestedingen natuurlijk gelijk verdeeld. Zo zijn eenpersoonshuishoudens relatief gezien meer geld kwijt aan huisvesting, energiekosten en water, dan meerpersoonshuishoudens. Vrouwelijke eenpersoonshuishoudens zijn relatief gezien het meest kwijt aan huisvesting, water en energie. Gemiddeld besteden zij hier 42,3 procent van hun uitgaven aan. Bij mannelijke eenpersoonshuishoudens gaat 39,8 procent van de uitgaven op aan huisvesting, water en energie, blijkt uit het rapport.

Horeca, voeding en genotsmiddelen

Relatief gezien wordt het aandeel dat wordt besteed aan huisvesting kleiner naarmate het inkomen van het huishouden hoger wordt. Huishoudens zonder kinderen, maar in een koppel besteden relatief gezien een groot deel van het inkomen aan horeca. Alleenwonende mannen besteden relatief gezien het meeste aan voeding en genotsmiddelen.

13 regels voor ‘succes’ in het leven 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.