Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 15 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Energieleverancier duikt onder prijsplafond met nieuw jaarcontract

Weet je nog, al dat gedoe over het prijsplafond? Einde tijdperk, dachten velen. Maar energieleverancier Energiedirect.nl gooit de markt in Nederland overhoop met een nieuw jaarcontract. Ten gunste van de consument.

De één kreeg 190 euro als voorschot op het prijsplafond, de ander viel net buiten de regeling en dan was er nog eens de 380 euro extra voor ‘nieuwe huishoudens’. Het was in ieder geval allemaal lastig te volgen voor de gemiddelde Nederlander. Dit waren de gemiddelde verwachte energiekosten in 2023, maar voor veel consumenten komt daar nu verandering in.

Energiedirect onder prijsplafond met jaarcontract

Het is Energiedirect.nl dat weer een jaarcontract aanbiedt met tarieven voor stroom en gas onder het prijsplafond. De contracten zijn vanaf nu beschikbaar bij het bedrijf, dat net als Essent een dochter is van het Duitse E.ONDe tarieven gelden tot en met 31 maart 2024. „Ondanks de onzekere energiemarkt betalen zij ook komende winter tarieven onder het prijsplafond”, aldus het bedrijf.

In 2022 stopten veel energieleveranciers met vaste contracten vanwege de zeer sterk gestegen energieprijzen. De tarieven voor de prijsplafonds liggen op 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom. Wie minder dan 1200 kuub gas of 2900 kWh stroom gebruikt, betaalt die tarieven en de overheid betaalt het restant aan de energiebedrijven. Wie boven de grens komt, betaalt de volle tarieven die de energiebedrijven hanteren.

Nederlandse overheid gebaat bij lage energieprijzen

De prijzen voor stroom en gas dalen al geruime tijd. Het scheelt het Rijk veel geld als energie goedkoper wordt dan het prijsplafond. Het kabinet gaat er vanuit dat het plafond vele miljarden euro’s zal kosten, en zal energieleverancier Energiedirect.nl derhalve dankbaar zijn.

Essent zei in februari dat alle klanten met een variabel contract vanaf 1 april de helft minder gaan betalen. Dat nieuwe tarief ligt nog wel boven het prijsplafond van de overheid. Ook Essent is van plan weer vaste contracten aan te gaan bieden. Eneco, branchegenoot van Energiedirect.nl en Eneco, is al begonnen met het aanbieden van vaste contracten. De prijzen bij dat energiebedrijf liggen net boven die van het prijsplafond.

Krimpflatie: Radar heeft de allerergste gevallen op een rij gezet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.