Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 7 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze studies moet je volgen om later de best betaalde banen te scoren

Natuurlijk is geld niet het meest belangrijk als je een studie moet kiezen. Toch is het niet gek dat je benieuwd bent naar de studies die je aan de best betaalde banen helpen. Geld is namelijk toch erg handig als je een leuk huis wilt kopen, mooie reizen wilt maken en andere leuke dingen wil doen.

Daarom zochten we voor je uit bij welke studies je later op de best betaalde banen kunt rekenen.

Het startsalaris bij verschillende studierichtingen

Bij studies op hbo-niveau ligt het gemiddelde startsalaris rond de 2.300 euro bruto, op wo-niveau ligt het startsalaris rond de 2.700 euro gemiddeld. Maar wat precies de best betaalde studies zijn, hangt niet alleen af van je opleidingsniveau. Ook de richting waarin je studeert, speelt een grote rol.

Bij uitzendbureau ASA vonden we welk startsalaris je ongeveer kunt verwachten bij de verschillende studierichtingen:

Studierichting Alfa

Bij deze studierichting kun je denken aan studies als taalkunde, letterkunde, kunst & cultuur en geschiedenis. Gemiddeld heeft deze studierichting een startsalaris van bruto 2.150 euro (hbo-niveau) en 2.300 euro (wo-niveau).

Studierichting Bèta

Bèta studies vallen zeker onder best betaalde studies. Je kunt dan onder andere denken aan natuurkunde, scheikunde, biologie, informatica en wiskunde. Deze startsalaris liggen gemiddeld hoger dan bij Alfa studies. Denk hierbij aan een hbo-startsalaris van 2.600 euro en een wo-startsalaris van 2.800 euro.

Studierichting Gamma

Onder studierichting Gamma vallen onder andere studies als psychologie, economie en sociologie. Studenten in deze richting kunnen rekenen op een gemiddeld bruto salaris van 2.250 euro (hbo-niveau) en 2.700 euro (wo-niveau) als ze net beginnen met hun carrière.

Studierichting Medisch

Dan hebben we nog de medische studies. Medische beroepen hebben een gemiddeld hbo-startsalaris van 2.300 euro en een gemiddeld WO-startsalaris van 3.125 euro.

Als je kijkt naar bovenstaand lijstje zou je zeggen dat medische en Bèta studies je aan de best betaalde banen gaan helpen. Maar aangezien het om gemiddelden gaat, is dit natuurlijk niet met zekerheid te zeggen.

Best betaalde studies

Op de website Vrouwenzaken vonden we de studies op hbo én universitair niveau die tot de best betaalde banen leiden.

Hbo-studies

De studies die tot de best betaalde banen leiden (gebaseerd op gegevens van het UWV) zijn op hbo-niveau:

  • Voertuigentechniek (2.490 euro)
  • Werktuigbouw/engineering (2.495 euro)
  • Elektrotechniek (2.445 euro)
  • Technische bedrijfskunde (2.445 euro)
  • Informatica (2.410 euro)

Het gaat hier om bruto startsalarissen.

Wo-studies

Op wo-niveau zijn de best betaalde studies:

  • Tandheelkunde (5.330 euro)
  • International business (3.260 euro)
  • Geneeskunde (3.140 euro)
  • Informatiekunde (2.990 euro)
  • Fiscaal en notarieel recht (2.970 euro)

Ten slotte willen we nog meegeven dat geld misschien belangrijk is, maar werkgeluk des te belangrijker (lees hier welke vier factoren je werkgeluk bepalen). Natuurlijk willen we onze huur betalen, maar als je eigenlijk alleen een studie volgt en een baan aanneemt voor het geld, zal je dit niet je hele leven volhouden.

Problemen rondom stages, blijkt uit onderzoek: ‘Stagiair wordt te vaak ingezet als goedkope arbeidskracht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deze studies moet je volgen om later de best betaalde banen te scoren
Sluiten