Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 21 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

Deze 4 factoren bepalen je werkgeluk (in welke sector je ook werkt)

Het is de Week van het Werkgeluk. Een belangrijk initiatief, want we spenderen gemiddeld zo’n 80.000 uur van ons leven op ons werk. Ons werkgeluk heeft hierdoor ook een grote impact op de rest van ons leven. Natuurlijk heeft iedereen wel eens een mindere dag, week of zelfs maand. Maar als jij elke zondagavond opkijkt tegen je werkweek, is het tijd om te werken aan je werkgeluk.

Hoe pak je dat aan? We bellen met Fennande van der Meulen en Maartje Wolff, de initiatiefnemers van de Week van het Werkgeluk en founders van Happy Office.

Wat is werkgeluk?

Allereerst: wat houdt werkgeluk precies in? „Werkgeluk betekent voor iedereen iets anders”, legt Van der Meulen uit. „Maar als we dan toch een definitie moeten geven is dat ‘fluitend naar je werk en weer fluitend naar huis gaan’.” Als je lekker in je vel zit, lol op je werk hebt gehad, je er veilig voelde en thuis nog energie over hebt om bijvoorbeeld te sporten, kan je volgens de organisatoren spreken van werkgeluk.

„Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen.”

Volgens hen zijn er vier pijlers van werkgeluk, in welke sector je ook werkt: Purpose, People, Progress en Positivity. Purpose is het gevoel dat je een bijdrage levert aan iets groters dan jezelf. People draait om de verbinding met je collega’s. Met Progress wordt het boeken van vooruitgang bedoeld. Ten slotte draait Positivity natuurlijk om positiviteit, het plezier hebben in je werk en met elkaar. Dit zijn geen losstaande elementen, ze staan allemaal in verbinding met elkaar.

„Werkgeluk is geen chocoladetaart waar ik zomaar het recept van kan geven”, legt Wolff uit. „Maar als je mensen vraagt naar waar ze gelukkig van worden op werk, komen deze vier ingrediënten daar altijd in voor. Als organisaties aan de slag gaan met werkgeluk gaat het al gauw over tafeltennistafels en gratis fruit, maar dat is niet waar mensen echt gelukkig van worden.”

vrouw ervaart werkgeluk
Iedereen zo’n glimlach op het gezicht tijdens het werken: dat wil je. Foto: Unsplash

In welke verhouding de ingrediënten voorkomen, is wel bij iedereen anders. „Voor de één is purpose heel belangrijk”, vervolgt ze haar verhaal. „Bij sommige beroepen, zoals in de zorg, werken veel mensen die dat ingrediënt heel belangrijk vinden, iets kunnen betekenen voor een ander. Toch hoeft niet iedereen in de zorg dit op nummer één te hebben staan. Voor een ander is de werksfeer het allerbelangrijkst.”

Hoe kun je jouw werkgeluk vergroten?

We weten nu welke ingrediënten invloed hebben op ons werkgeluk. Maar hoe kunnen we deze vergroten? „Gedrag leidt tot ander gedrag; dat is hierbij heel belangrijk”, zegt Wolff. „We nemen de zorg weer even als voorbeeld: daar werk je met verschillende diensten. Laat de werkplek achter zoals je ‘m zelf ook zou willen aantreffen en schrijf een briefje met ‘succes vanavond’. Dit is een voorbeeld van een actie die over meerdere pijlers gaat. Het gaat niet alleen om die verbinding met collega’s en positiviteit, maar ook om purpose: je hebt iets betekend voor iemand anders.”

„Daarnaast is het heel belangrijk om resultaten en successen te vieren en de voortgang met elkaar te zien”, voegt Van der Meulen toe. Dit kan al zo simpel zijn als een compliment geven aan je collega’s, een muur maken waarop iedereen post-its en foto’s met successen kan hangen of iets lekkers meenemen voor bij de koffie.

collega's lachen met elkaar ongeduld jonge werknemers de werkvloer
Foto: Foto: Unsplash

Natuurlijk is het belangrijk dat organisaties tijd en aandacht gaan besteden aan werkgeluk en daarom is het goed om deze week het gesprek aan te gaan met je collega’s en leidinggevende over wat werkgeluk precies voor hen betekent. „Maar alles begint bij jezelf”, zeggen de organisatoren. „Jij kan zelf laten zien hoe het ook anders kan.”

Wat als je nu echt ongelukkig bent op werk?

Wolff en Van der Meulen zijn voorstanders van je werkgeluk aanpakken in je huidige werk, in plaats van meteen op zoek te gaan naar een nieuwe baan. „Natuurlijk hangt het er wel vanaf waarom je ongelukkig bent op werk”, zegt Van der Meulen. „Maar er zijn veel dingen die je zelf kunt doen. Ga bijvoorbeeld het gesprek aan met je leidinggevende. Die kan je namelijk niet helpen als hij of zij niet weet waar je gelukkig van wordt.”

Kijk bijvoorbeeld of je de inhoud van je werk kunt veranderen, als je daar ongelukkig van wordt, voordat je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Is het de band met je collega’s? Vraag je dan af wat je zelf kunt doen om hier verandering in te brengen.

Tips voor meer werkgeluk

Nog even op een rij. Met welke tips kun je vandaag nog aan de slag?

  • Vraag jezelf af wat werkgeluk voor jou betekent. Welke pijler is voor jou het meest belangrijk? Pas dan kun je je werkgeluk verhogen. Wanneer het element people bijvoorbeeld voor jou het meest belangrijk is, kun je wandelen wat je wil voor je werkgeluk. Een complimentje aan een collega geven, brengt je waarschijnlijk veel meer.
  • Ga deze week het gesprek aan met je collega’s en leidinggevende en neem de Week van het Werkgeluk als aanleiding. Kijk op de website van de Week van het Werkgeluk voor handige tips.
  • Behandel je collega’s zoals je zelf ook behandeld wil worden – je hebt zelf invloed op het gedrag van anderen.
  • Maak tijd voor verbinding met je collega’s.
  • Sta af en toe stil (bijvoorbeeld wekelijks) bij wat je hebt bereikt. Dit kan samen met je team of alleen.

Is je baan te saai? Drie tekenen dat je een bore-out hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.