Redactie Metro
Redactie Metro Geld & carrière 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Loonkloof aanwezig in Nederland: zoveel verdienden vrouwen minder per uur dan mannen

Alhoewel je het misschien niet helemaal zou verwachten, is de loonkloof ook in Nederland aanwezig. Vorig jaar was het gemiddelde uurloon voor vrouwen 13 procent lager dan dat van mannen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verschil in uurloon krimpt wel met de jaren.

In 2021 verdienden vrouwen gemiddeld 22,84 euro per uur, mannen 25,84 euro. Volgens het CBS zijn er individueel grote verschillen die samenhangen met bijvoorbeeld het opleidingsniveau of de leeftijd. Maar bij de 15 procent werkenden met een uurloon boven de 33 euro per uur zijn mannen wel oververtegenwoordigd.

Verklaring voor de loonkloof

Vooral die scheve man-vrouwverdeling in de hogere inkomensgroep kan de loonkloof verklaren. Zo heeft 20 procent van alle mannelijke werknemers een hoog betaalde baan, tegenover 10 procent bij de vrouwen. Bij de groepen met lagere uurlonen zijn er amper verschillen tussen mannen en vrouwen.

Tien jaar geleden was het verschil in gemiddeld uurloon nog 18 procent in het voordeel van mannen. Dat het verschil kleiner wordt, is volgens het CBS deels te verklaren doordat vrouwelijke werknemers tot een leeftijd van 50 jaar vaker hoogopgeleid zijn dan mannen.

Als naar het jaarloon wordt gekeken was het verschil tussen mannen en vrouwen overigens veel groter. Vrouwen verdienden gemiddeld 36 procent minder in één jaar dan mannen. Dat is volgens het CBS voor het grootste deel te verklaren doordat vrouwen met een werknemersbaan gemiddeld minder uren per week werken dan mannen.

Inflatie daalt enigszins

Wel komt het CBS met goed nieuws omtrent de inflatie. Die is in april wat minder sterk gestegen dan een maand eerder. Dalen doet ‘ie dus nog niet, maar het gaat al iets minder hard. Volgens het CBS ligt de inflatie deze maan op 11,2 procent op jaarbasis. In maart gingen de consumentenprijzen nog met 11,7 procent omhoog. Heb je trouwens al gehoord van krimpinflatie? Dat is hoe producten in de supermarkt duurder worden zonder dat je het merkt.

Daarmee ligt de inflatie nog wel op een zeer hoog niveau. Vooral de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne jagen de inflatie aan. Maar automobilisten zijn aan de pomp wat minder kwijt dan in maart vanwege de accijnsverlaging op benzine en diesel. Dat zorgt voor een dempend effect op de inflatie. Nu denk je misschien dat een loonsverhoging een oplossing kan zijn voor de inflatie, maar dat is niet zo. Onlangs legden we je uit waarom.

Twitter barst weer eens los na aankondiging Johan Derksen in Vandaag Inside

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Loonkloof aanwezig in Nederland: zoveel verdienden vrouwen minder per uur dan mannen
Sluiten