Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 25 mrt 2022
Leestijd: 6 minuten

Normaliseer een gat in je cv: ‘Je komt er juist sterker uit’

Een lang gekoesterde wens om te reizen, een periode voor de kinderen zorgen of noodgedwongen vanwege gezondheidsredenen: meer dan tweederde (69 procent) van de Nederlanders heeft gedurende zijn of haar carrière wel eens een pauze ingelast. Nieuw onderzoek van LinkedIn laat echter wel zien dat je een prijs betaalt voor dat gat op je cv. Maar liefst 40 procent van de HR-managers zegt dat cv’s van professionals die solliciteren vanuit deze positie automatisch op de ‘nee-stapel’ belanden.

Metro spreekt met drie Nederlanders die een pauze hebben ingelast. Hebben zij hier problemen mee gehad? En wat heeft de carrièreonderbreking ze gebracht?

Gat in cv geeft tijd om na te denken

Iemand die heeft ondervonden dat je niet snel aan het werk komt, is de 49-jarige Alexander Mullenders. Na een succesvolle carrière als interim-manager nam hij ruim tien jaar geleden een uitgeverij voor winkelgidsen over waar ‘lijken in de kast’ bleken te zitten. Hij kwam in de financiële problemen en moest noodgedwongen een pauze in zijn carrière inlassen.

Door zijn eigen negatieve ervaring met de schuldhulp kwam hij erachter dat hij een andere richting op wilde met zijn carrière. „Ik wil mensen helpen om niet hetzelfde door te maken als wat ik heb gedaan”, vertelt hij als we hem opbellen. „Dat hoor ik vaker van mensen die noodgedwongen een pauze moeten inlassen, dan ga je nadenken over je leven. Doe ik nog wel wat ik leuk vind en wat ik wil doen?”

Alex Mullenders
Alex Mullenders

Inmiddels solliciteert hij daarom op beleidsfuncties bij gemeenten of politieke partijen. „Ik loop er heel erg tegenaan dat werkgevers alleen maar naar het cv kijken en niet de motivatie”, vertelt hij. „Ik heb geen relevante werkervaring of studie gedaan en beland daarom op de nee-stapel, terwijl ik ondertussen wel aanvullende trainingen heb gedaan.”

Zelf snapt hij niet waarom hij daarom al vier jaar lang de ene afwijzing na de andere krijgt. „Toen ik als interim-manager zelf mensen aannam, keek ik juist als eerst naar de motivatie. Ontbrekende kennis kun je opdoen. Motivatie niet.”

Wat een pauze in je carrière je kan opleveren

Sommige bedrijven zien de carrièreonderbreking helaas als een nadeel. En dat terwijl werknemers juist regelmatig baat hebben gehad bij die break, blijkt uit hetzelfde onderzoek van LinkedIn. Bijna zes op de tien mensen die een break hadden, geeft aan dat dit hen hielp om erachter te komen wat zij willen in het leven.

Nog eens 62 procent zegt dat het een positieve impact had op zijn of haar welzijn. De break zorgde er ook voor dat zij leerden om creatiever te denken, dat zij problemen beter konden oplossen en hun tijd beter leerden managen.

Carrièreonderbreking normaliseren

Hoog tijd om het nemen van een break te normaliseren, vindt Judith Noordzij, ondernemer en schrijver van het boek ‘Ik was advocaat, nu ben ik mezelf. Noordzij stopte in 2015 met haar werk in de advocatuur vanwege een burn-out. „We zouden af moeten stappen van het idee dat een break op je cv ook een break in je ontwikkeling betekent”, zegt zij naar aanleiding van het onderzoek.

Toen Noordzij was hersteld van haar burn-out, koos ze er bewust voor om nog een pauze te nemen. „Mensen wisten niet wat ze hoorden toen ik het vertelde”, zegt ze. „Zeker als ze hoorden dat ik niet op reis ging, maar gewoon thuis helemaal niets ging doen. Maar deze zes maanden, waar ik met volle energie na kon denken over wat ik nou wilde, hebben me uiteindelijk zoveel gebracht.”

Achteraf heeft ze het gevoel dat iedereen, inclusief zijzelf vroeger, een beetje in een tunnelvisie zit. „Vanaf het eerste jaar van je studie moet je als een gek bouwen aan dat cv. Een pauze nemen past daar niet bij.”

Noordzij vindt dat werkgevers de pauze eigenlijk als een positief signaal moeten zien. „Ik werk nu voor mezelf, maar als ik ergens ga solliciteren weet ik precies wat ik kom brengen. Ik ben er veel sterker uit gekomen.”

Gat in cv hoeft geen probleem te zijn

Dat het gat in je cv niet per se een probleem hoeft te zijn, laat het verhaal van Sabine Samsom zien. Zij ging in 2010 met haar vriend voor vijf maanden op reis. Ze vroegen allebei onbetaald verlof aan, maar alleen hij kreeg het. „Ik heb niet lang getwijfeld of we moesten gaan of niet. Wanneer komt anders het ideale moment wel? Nooit waarschijnlijk.”

Ze had de reis voor geen goud willen missen en had bij terugkomst geen problemen met het vinden van een nieuwe baan. „Natuurlijk komt de vraag waarom je bij je vorige baan bent gestopt, maar voor mijn gevoel kon ik de break goed beargumenteren. Ik heb het totaal niet als een probleem ervaren.”

In 2018 lastte ze daarom zelfs nog een pauze in haar carrière in. Dit keer omdat ze geen idee meer had welke kant ze met haar leven op wilde. „Het was nodig om alles los te kunnen laten”, zegt ze. „Financiën trokken me namelijk heel erg aan, maar ik wilde niet meer bij een bank werken. Pas toen ik stopte met werken en alles los kon laten, kon ik tot nieuwe inzichten inkomen.” Inmiddels is ze een financiële blog genaamd Finance Queen begonnen.

„Dat werkgevers je minder snel aan zouden nemen bij een gat in je cv, vind ik zo ouderwets”, zegt ze. „Volgens mij wordt alles steeds flexibeler. Ik zie het niet altijd als iets positiefs om je van de ene baan in de andere te storten, zonder te reflecteren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Normaliseer een gat in je cv: ‘Je komt er juist sterker uit’
Sluiten