Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Eten & drinken 17 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Havermout vs. haverzemelen: wat is gezonder?

Een bakje (warme) havermout kan heerlijk zijn ‘s ochtends. Roer er wat vers fruit, pindakaas en noten door, en je maakt het geheel wat spannender. Want havermout op zichzelf is nou niet echt een gevarieerd palet van smaken. Maar er bestaan ook haverzemelen. Wat is dat precies en zijn haverzemelen gezonder dan havermout?

Allereerst: beide varianten zijn an sich gezond. Alles met mate, natuurlijk, maar je kunt beter elke dag een bakje havermout met fruit en noten eten dan steevast je ochtend beginnen met witbrood met hagelslag.

Havermout en haverzemelen

Wat zijn haverzemelen eigenlijk? Haverzemelen komen van haverkorrels, maar zijn, in tegenstelling tot havermout, het buitenste vliesje. Havermout zijn geknipte en geplette haverkorrels. Zemelen bevatten daarom meer antioxidanten dan havermout en helpt net als havermout bij het onder controle houden van je cholesterol. Daarnaast vermengen zemelen zich in je lichaam met vetten en suikers, en nemen die, omdat het lichaam alle vezels in zemelen niet goed op kan nemen, mee naar buiten.

Maar waar je van havermout zo een bakje à 40 gram kunt opeten voor het ontbijt, is het bij zemelen aanbevolen niet meer dan vier eetlepels te eten. Ze kunnen naast vetten en suikers namelijk ook nuttige voedingsstoffen mee naar buiten nemen. Je moet ook goed drinken als je haverzemelen eet, ze hebben veel vocht nodig om goed te kunnen werken.

We duiken in de voedingswaarde van havermout en haverzemelen, onderzocht door het Voedingscentrum.

HaverzemelenHavermout
18 calorieën18,5 calorieën
0,4 gram vet0,4 gram vet
0,1 gram verzadigd vet0,06 gram verzadigd vet
2,5 gram koolhydraten3 gram koolhydraten
0,1 gram suiker0,1 gram suiker
0,8 gram vezels0,36 gram vezels
0,9 gram eiwit0,6 gram eiwit
0 gram zout0 gram zout
*Per eetlepel/5 gram*Omgerekend naar 5 gram

Op een paar gebieden ‘wint’ de haverzemelen het. Zo bevat het iets minder calorieën en minder koolhydraten. Het bevat ook meer vezels en meer eiwitten. Maar er zit ook iets meer (verzadigd) vet in.

Wat is gezonder?

Zomaar één van de twee gezonder noemen, is een beetje lastig. Vooral omdat je ze niet op dezelfde manier en in dezelfde hoeveelheid eet. Het is belangrijk te letten op wat jij belangrijk vindt en op welke manier je van plan bent het te eten. Wel moet genoemd worden dat haverzemelen en havermout beiden een positief effect hebben op je lichaam, mits met mate gegeten. Omdat haverzemelen meer vezels bevatten, kunnen ze wel je stoelgang soepeler maken én verminderen ze de kans op hart- en vaatziekten (zoals andere vezels ook doen).

Veroorzaakt wat je eet jouw slaapproblemen? Zo gebruik je eten in je voordeel

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met cafeïne drinken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties