Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Eten & drinken 19 apr 2017
Leestijd: 4 minuten

6 x alternatieve recepten met havermout

Online, in hippe ontbijtcafé’s en ook gewoon in de supermarkt kun je bijna niet om de havermout heen. Klinkt dat nog steeds ouderwets en vies? Met deze recepten wordt havermout één van je favoriete ingrediënten!

Even een recap: waarom at men vroeger zoveel havermout en is het nu weer zo populair? De in eerste instantie saaie vlokken zijn razend gezond. Havermout houdt je bloedsuikerspiegel langer stabiel, waardoor je na het eten veel minder een dip hebt én niet enorm veel behoefte aan dat stukje chocola of koekjes. Ook is havermout goed voor je hart en bloedvaten.
Met de juiste recepten zit jij na je ontbijt flink vol én snoep je een stuk minder. En als je dan snoept? Dan kun je ook gewoon met havermout snoepen. Want gezond hoeft niét altijd vies te zijn. Integendeel!

Havermoutpap

De meest klassieke is toch wel de havermoutpap zoals je oma die vroeger ook at. Je vult een half koffiekopje met havermout en kookt die in een heel kopje (plantaardige) melk. Kook vier minuten op laag vuur en schenk in een kommetje. Je kunt het heerlijk opfleuren met kaneel en appel, kokos en framboos, banaan en agavesiroop, cacao, stukjes chocola en aardbeien… Met een theelepeltje macapoeder geef je het extra pit!

Overnight Oats

Ben je niet zo goed in vroeg opstaan en schiet je ontbijt er daardoor regelmatig bij in? Overnight oats zijn de oplossing! Je maakt dit ontbijtje namelijk al een avond van tevoren en je hoeft er weinig voor te doen. Schep drie eetlepels havermout in een (meeneem)bakje. Schep er ook een eetlepel chiazaad en lijnzaad in. Doe er vervolgens nog een handje rozijnen of gedroogde bessen bij, wat kokos of kaneel en schenk er (plantaardige) melk bij tot het mengsel onder staat.
Dek het mengsel af en zet een nachtje in de koelkast. Heerlijk om er wat verse bessen en agavesiroop doorheen te gooien de volgende ochtend! Behalve roeren hoef je niks meer te doen én je neemt het makkelijk mee naar werk, school of in de trein.

Vind je het een beetje saai worden? Schenk er een lepeltje sinaasappelsap bij. Met de toppings kun je eindeloos variëren: van zoete groenten tot noten en elk soort fruit denkbaar.

Gezonde koekjes

https://www.instagram.com/p/BK0FmW-AQ0e/

Dan heb je vroeg ontbeten en tegen een uurtje of elf begin je toch wel zin in iets te krijgen. Havermoutkoekjes zijn het ideale tussendoortje! En nog eens simpel te maken.
Prak twee bananen en meng deze met 100 gram havermout, een flinke hand noten of zaden, wat gedroogde bessen of rozijnen, een schepje kokos en wat agavesiroop. Zorg dat het geheel een mengsel is waar je iets van kunt kneden, het moet dus niet te vloeibaar zijn. Mocht het toch te vloeibaar zijn, dan kun je er wat extra havermout bij doen. Je kunt er optioneel chiazaad of lijnzaad indoen. Pas wel op met lijnzaad: dat werkt vrij laxerend.
Maak een stuk of vijftien koekjes van ongeveer een halve centimeter dik. Zet ze 15 tot 20 minuten in een oven op 180 graden en laat ze daarna afkoelen. Ze zijn een dag of drie houdbaar als je ze goed afsluit.

Pannenkoeken

Ideaal voor zowel lunch als ontbijt. En ach, ook wel als avondeten. Want met pannenkoeken kun je eindeloos variëren. Kaas en spek of liever honing en aardbeien? Het maakt niet uit. Pauline van Uit Pauline’s Keuken heeft een heerlijk basisrecept voor de allerlekkerste én gezonde havermoutpannenkoekjes.

Fruitige taart

Voor taart is het altijd een goed moment. En een reden? Die heb je ook niet nodig, vinden wij. Havermout kan ook een heerlijke toevoeging zijn aan je taart. Of het gezonder is? Maakt ons niet zoveel uit. Deze havermouttaart met perzik van Mind Your Feed gaat vanmiddag de oven in.

Smoothie

Klinkt gek? Het blijkt hartstikke normaal te zijn. Als je niet zo’n ontbijter bent, kun je er ook voor kiezen je havermout te pureren en in een smoothie te doen. Met een meeneembeker ook nog eens ideaal voor onderweg. Meng twee eetlepels havermout met melk, een banaan en bosvruchten tot een egale massa. Makkelijker gaat het niet worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
6 x alternatieve recepten met havermout
Sluiten