Erik Jonk
Erik Jonk Eten & drinken 14 okt 2021
Leestijd: 6 minuten

8 prima plekken om oesters te rapen (en wat mag wel en wat niet?)

Het seizoen van de oesters is geopend! En die oesters rapen is de laatste tijd flink in opmars. Niet alleen in Zeeland, maar ook in andere delen van het land. Zoals op de Waddeneilanden of in de provincie Groningen. Waar kun je ze het beste vinden? En wat mag er eigenlijk wel en wat niet?

Steeds vaker hebben mensen behoefte te weten waar hun eten vandaan komt. We kiezen meer voor lokaal, vers en biologisch. Wat is er dan beter dan je eten zelf, met je eigen handen, te rapen van het strand? Om vervolgens de oesters bij thuiskomst onder het genot van een glaasje champagne te verorberen?

Dit moet je weten over oesters rapen

Tijdens het oesters rapen kun je het beste regenlaarzen en werkhandschoenen dragen. Geoefende oesterrapers nemen, naast een mandje om de oesters in te verzamelen, ook een schroevendraaier mee, omdat de oesters in de vrije natuur vaak tegen elkaar aan of tegen rotsen groeien. Vergeet je oestermesje niet als je de geraapte oesters liever gelijk ter plekke wilt openen en oppeuzelen. Let wel op: een goede oester ruik je niet. Open je de oester en ruik je een sterke zwavellucht, dan kun je deze beter overslaan. Je kunt de oesters niet langer dan een dag bewaren.

Het oesterseizoen duurt tot april (als de ‘r’ in de maand zit). In Nederland kun je oesters rapen op verschillende plekken aan de kust, van de provincie Zeeland tot de Waddeneilanden. Er gelden in Nederland een aantal regels voor het plukken van oesters:

• Je mag tot 10 kilo per persoon per keer meenemen (alleen voor eigen gebruik, dus je mag de oesters niet later verkopen).
•  Je mag niet in de bodem roeren, scheppen of over de bodem schrapen.
• Je mag niet op het slik komen, ook niet om naar de oesterbanken toe te lopen.
•  Je mag tijdens het rapen geen planten of wier beschadigen.
• Als een stuk strand afgezet is (omdat het bijvoorbeeld verhuurd is), mag je er uiteraard ook geen oesters rapen.

Waar mag je oesters rapen?

Oesters pluk je bij laagwater. Check dus even de getijden voordat je op pad gaat. Oesterbanken zijn via Google Earth goed te herkennen als de ‘donkere vlekken’ langs het strand.

Waar je (legaal) oesters kunt rapen, is vaak goed te vinden via de websites van natuurparken en/of andere lokale (natuur)organisaties. Denk aan de wildplukwijzer. Vakantiehuizen-zoekmachine Holidu zette acht bekende en minder bekende plekken in Nederland, die gelden als goede bestemmingen om oesters te rapen, op een rij.

1. De Oesterdam – Zeeland

De provincie Zeeland is één van de Nederlandse provincies met een lange kustlijn en vele stranden, zowel aan de Noordzee als aan de Oosterschelde. Het is een provincie waar over het algemeen veel vis, schelp- en schaaldieren gevangen en gekweekt worden, zoals bijvoorbeeld de Zeeuwse mosselen. Daarnaast liggen aan de Oosterschelde meerdere goede plekken om oesters te plukken, waaronder de Oesterdam. Dit is een dam in de Oosterschelde die tussen Tholen en Zuid-Beveland loopt. Behalve het feit dat je hier naar hartelust oesters kunt vinden en rapen, staat de Oesterdam ook bekend als een goede duikplaats.

2. Yerseke – Zeeland

Het Zeeuwse Yerseke staat ook wel bekend als de ‘oesterhoofdstad’ en kan dus absoluut niet missen in dit rijtje. Yerseke is van oorsprong een echt visserdorp. Dat is niet verrassend, want het ligt, net als de Oesterdam, direct aan de Oosterschelde. Langs het strand vind je talloze oesterbanken waar je wildplukken is toegestaan.

3. Wilhelminadorp – Zeeland

Een andere plek in Zeeland die bekend staat om het oesters rapen, is Wilhelminadorp. Wilhelminadorp ligt in de gemeente Goes en heeft zo’n 745 inwoners. Het dorp ligt aan het kanaal van Goes dat uitmondt in de Oosterschelde, wat verklaart waarom je hier goede kans maakt om oesters te vinden. Loop de Westhavendijk of de Oosthavendijk af naar het Goese Sas en begin direct met plukken! Ook op het strand rondom restaurant Katseveer vind je volop oesters. Je vindt ze overigens ook gewoon op de menukaart…

4. Scheldeoord – Zeeland

De laatste Zeeuwse bestemming in dit rijtje is Scheldeoord. In tegenstelling tot de vorige 3 bestemmingen in Zeeland, bevindt Scheldeoord zich niet aan de Ooster- maar aan de Westerschelde. Ook hier kun je op het strand naar hartelust oesters rapen en genieten van een natuurlijke, gezonde maaltijd die je ook nog eens zelf bij elkaar gezocht hebt.

UPDATE 25/05/2022: het RIVM heeft net geadviseerd geen (of zo min mogelijk) vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde te eten. Deze locatie kun je dus beter even overslaan. Lees hier meer.

Oesters rapen buiten Zeeland

5. De Mokbaai – Texel

De Mok of Mokbaai is een baai in het zuiden van Texel, tussen De Hors en ‘t Horntje, niet ver van het dorp Den Hoorn, waar je aankomt met de boot vanuit Den Helder. Vanwege het beschutte en ondiepe water in de baai, is de Mokbaai is een ideaal leefgebied voor schelpdieren als de oester en de mossel. Tot 1990 vond je er voornamelijk mosselen, maar in 1990 werd de Japanse oester, ook wel de ‘creuse’ genoemd, in dit gebied geïntroduceerd, nadat deze oestersoort in 1960 al in Zeeland werd ingevoerd. Sindsdien is dit een perfecte plek om oesters te plukken.

6. De Cocksdorp – Texel

Op het noordelijkste puntje van Texel vind je De Cocksdorp, een dorp met ongeveer 1.185 inwoners waar je in de nabije omgeving goed oesters kunt rapen, zoals rondom het dijklichaam (Lancasterdijk). Enkele lokale oestertours starten ook vanaf deze plek. Als je er toch bent, wil je misschien wel een van de Texelse recepten met oesters proberen: oesters gegratineerd met Texels bier. Eet smakelijk!

7. Waddendijk bij Oost-Vlieland – Vlieland

Niet alleen op Texel is het mogelijk om oesters te rapen, ook op Vlieland kun je je eigen maaltje bij elkaar zoeken. De beste raapplek op het eiland waar wild plukken toegestaan is, is de Waddendijk ten zuiden van van het dorp Oost-Vlieland. Zo ben je aan het wadlopen en oesters rapen tegelijk.

8. Lauwersoog – Groningen

Zeeland en de Waddeneilanden zijn wellicht plekken waar je direct aan denkt als je denkt aan oesters rapen, maar wist je dat je ook oesters kunt vinden in de provincie Groningen, om precies te zijn bij Lauwersoog? Aan de Zeedijk, waar ook de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt, bevindt zich een wildplukplek voor oesters. Bezoek als je er toch bent ook direct Nationaal Park het Lauwersmeer, en je zult versteld staan van de natuur in het ‘hoge noorden’.

Nog een goed recept voor je oesters nodig? Metro‘s collega’s van Culy bedachten iets heerlijks.

Grijp je kans: 60.000 jongeren mogen in 2022 gratis door de EU met trein

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
8 prima plekken om oesters te rapen (en wat mag wel en wat niet?)
Sluiten